Nagyvilág

A dán miniszterelnök meghívta a kormányba a legyőzött vetélytársait

Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP

Jobboldali vetélytársait nevezi ki új, többpárti kormányának kulcsfontosságú tisztségeibe Mette Frederiksen dán szociáldemokrata kormányfő, írja az MTI.

Frederiksen Szociáldemokrata Pártja a november elsejei általános választásokon a szavazatok több mint egynegyedét szerezte meg, és ezzel a parlament legnagyobb frakcióját adja. A vörös koalíció összesen 90 parlamenti helyet tudhat magáénak a 179-ből, amely pont elegendő lett volna ahhoz, hogy a centristák nélkül alakítsanak kormányt. A miniszterelnök azonban széles körű kormányalakítást tűzött ki célul.

A csütörtök délelőtti bejelentése szerint

a választáson második helyen végző, jobboldali kék blokk vezetője, Jakob Ellemann-Jensen liberális párti vezető miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter lesz, míg Lars Lokke Rasmussen volt miniszterelnök, az újonnan alakult, a választáson a harmadik legtöbb szavazatot szerző Mérsékelt párt vezetője a külügyi tárca élére került.

A kormányfő kedden egyezett meg a korábbi ellenzékkel pártok közötti megosztottságokon átívelő koalíció létrehozásáról, miután a Liberális Párt és a Mérsékelt párt lemondott arról, hogy jogi vizsgálat induljon annak feltárására, hogy Frederiksen milyen szerepet játszott a dániai nyércállomány törvénysértő leölésében.

Ezzel gyakorlatilag véget ért a Frederiksen első hivatali ideje alatt kirobbant politikai botrány, amely a mezőgazdasági miniszter távozásához, a „nyilvánosság durva félrevezetése” miatt őt ért kemény bírálatokhoz és az előrehozott parlamenti választásokhoz vezetett.

Az új kormányba bekerült a dán energiaipari vállalatok lobbiszervezetének korábbi vezetője, aki nem választott képviselő. Lars Aagard az energiaellátási, klímavédelemi és közüzemi tárca vezetője lett.

Az új koalíció 23 minisztere közül nyolc nő.

Az előrehozott dán parlamenti választással az alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

Kapcsolódó
Megbocsátották a dánok a kormánynak a törvénytelen nyércgyilkolást
Törvénytelenül rendelte el 15 millió nyérc kiirtását a dán balközép kormány a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében. Az intézkedés megrengette a koalíció egységét, ezért előrehozott parlamenti választást tartottak az országban. A voksolás után a kormányfő lemondott, ugyan, de hamarosan megerősödve foglalhatja el újra a székét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik