Nagyvilág europoli

EP-korrupciós botrány: vizsgálat indult Görögországban is

Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas / AFP
Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas / AFP

Az athéni pénzügyi ügyészség előzetes vizsgálatot indított korrupció és pénzmosás gyanújával a Belgiumban őrizetbe vett Eva Kaili európai parlamenti képviselő ellen – jelentette az ERT görög közmédia.

Együttműködve a belga igazságszolgáltatással, amely a Katarral kapcsolatos, nagy botrányt kiváltó állítólagos korrupció ügyében folytat nyomozást az Európai Parlament volt alelnöke ellen, Hrisztosz Bardakisz pénzügyi ügyész vizsgálatot rendelt el (Eva Kaili ügyében) megvesztegetési pénzek elfogadása és pénzmosás vádjával

– idéztek a médiában egy ügyészségi illetékest.

Hrisztosz Bardakisz két ügyészhelyettest bízott meg a nyomozással, és kérte a belga igazságszolgáltatást a Kaili-üggyel kapcsolatos dokumentumok másolatának átadására és a görög fél tájékoztatására a nyomozás előrehaladásáról.

A görög illetékes szerint azonban a görög ügyészeknek meg kell várniuk a brüsszeli vizsgálat eredményeit, mielőtt megkezdik az esetleges görögországi bűnvádi eljárást.

Kosztasz Ciarasz görög igazságügy-miniszter hétfőn kijelentette: egyértelmű, hogy Görögország szükség esetén segítséget nyújt a belga hatóságoknak.

Az őrizetbe vett EP-alelnök athéni ügyvédje, Mihalisz Dimitrakopulosz szerint védence nem tudott a nagy mennyiségű készpénz létezéséről, amelyet brüsszeli lakásán találtak a belga nyomozók.

Kapcsolódó
Az EP korrupciógyanúba került volt alelnökének élettársa beismerte, hogy katari pénzt fogadott el
Francesco Giorgi azt állítja, Eva Kaili nem tudott a kenőpénzről.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik