Nagyvilág

Kína kimenekítette Nagy-Britanniából a tüntetőt véresre verő diplomatáit

Két hónappal a manchesteri kínai konzulátusán történt verekedés után Kína hat diplomáciai tisztviselőt rendelt haza Nagy-Britanniából. A visszahívottak között van Kína egyik legmagasabb rangú angliai diplomatája is – adta hírül a BBC.

Az Egyesült Királyság hatóságai korábba arra kérték a konzulátust, hogy mondjanak le diplomáciai mentelmi jogukról, hogy a nyomozók kikérdezhessék őket az októberi incidensről.

A BBC szerint James Cleverly külügyminiszter csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a hat érintett közül senkinek sem kell most igazságszolgáltatás elé kerülnie.

Október 16-án Manchesterben élő kínai emigránsok szerveztek tüntetést a kínai konzultus elé. A demonstrációt a Kínai Kommunista Párt 20. Kongresszusának kezdetére időzítették, ahol meghosszabbították Hszi Csin-ping kínai elnök pártfőtitkári kinevezését.

A manchesteri rendőrség szerint a megmozduláson 30-40 ember vett részt, akik transzparensekkel tüntettek a konzulátus épülete előtt. A konzulátus épületéből azonban maszkos férfiak törtek ki, széttépték a tüntetők plakátjait, majd egyiküket, a 30 év körüli hongkongi Bob Chant berángatták a konzulátus kerítésén belülre, földre teperték, ütlegelni és rugdosni kezdték.

Az egyik brit parlamenti képviselő szerint a Chan elleni erőszakos akcióban az említett magas rangú kínai diplomata is tevőlegesen részt vett.

Chant végül a manchesteri rendőrök mentették ki, behatoltak a konzulátus területére és kihozták a vérző fiatal férfit. A rendőrség később arról számolt be, hogy Chan több sérülést is szenvedett, és az éjszakát kórházban töltötte.

A brit külügy szerint a kínai döntés, amellyel kimentették a diplomatákat, tovább rombolhatja a Kína és az Egyesült Királyság közötti viszonyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik