Nagyvilág

Négyszáz tüntetőt zárnak börtönbe évekre Teheránban

Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A teheráni bíróságok négyszáz embert ítéltek börtönbüntetésre a Mahsza Amini halála miatt kirobbantott tüntetésekben való részvételük miatt – írja a szaúd-arábiai hátterű Alarabiya News az iráni igazságszolgáltatás tájékoztatására hivatkozva.

Ali Alghaszi-Mehr teheráni főügyész közölte: a fővárosi tartományban zajló zavargások üyében

  • 160 ember öttől tíz évig terjedő börtönbüntetést
  • 80 embert kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetést
  • 160 embert pedig legfeljebb két évig terjedő börtönbüntetést kapott.

Iránban három hónapja zajlanak kormányellenes tüntetések, miután a 22 éves Mahsza Amini meghalt a rendőrségi őrizetben, ahová azért került, mert az iráni erkölcsrendészet szerint nem megfelelően viselte a nők számára kötelezően előírt fejkendőt. A tüntetőket azt iráni adminisztráció következetesen „lázadóknak” hívja.

Az iszlamista köztársaságot a múlt héttől kezdve számos nemzetközi szereplő élesen bírálta, miután hétfőn és csütörtökön felakasztottak két fiatalembert, aki a tüntetések résztvevői voltak. A kivégzéseket megelőzően az iráni ügyészség közölte, hogy a tüntetések miatt 11 emberre szabtak ki halálos ítéletet, de a tüntetők szerint ez a szám jóval magasabb lehet.

A perzsa államban a tiltakozások szeptember 16-a óta zajlanak. Ezalatt emberek ezreit tartóztatták le. Irán legfelsőbb biztonsági szerve december 3-án közölte, hogy több mint 200 ember vesztette életét a zavargásokban, ám az egyik emigráns ellenzéki csoport legutóbb 700 fölé becsülte a halálos áldozatok számát. Ezek közül december 8-ig állításuk szerint 565-et sikerült azonosítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik