Nagyvilág

Harminc év után szabadulhat egy tévesen elítélt amerikai férfi

Hétfőn veszi kezdetét annak a missouri férfinak, Lamar Johnsonnak a tárgyalása, aki közel harminc évet ült börtönben egy olyan gyilkosságért, amelynek elkövetését azóta már két másik bűnöző beismerte. A meghallgatás a St. Louis-i körzeti bíróságon várhatóan öt napig tart majd.

Johnsont még 1995-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért egy negyven dolláros kábítószer-tartozás miatt agyonlőtt egy 25 éves férfit, Marcus Boydot. Bűntársa, Phil Campbell enyhébb vádat kapott, cserébe bűnösnek vallotta magát és hét év börtönt kapott.

A férfi állítása szerint mikor Boydot megölték, ő barátnőjével mérföldekre tartózkodott a gyilkosság helyszínétől. Évekkel később a vád egyik tanúja visszavonta vallomását, miszerint Johnson és Campbell ölte meg Boydot. Két másik férfi azóta beismerő vallomást tett, akik szerint Johnson nem vett részt a gyilkosságban.

Amellett, hogy Lamar Johnson régóta ártatlannak vallja magát, Kim Gardner körzeti ügyész is támogatja a rehabilitálására irányuló kérelmét. A missouri ügyészség azonban fenntartja, hogy Johnsont jogszerűen ítélték el a 25 éves Marcus Boyd 1994-es meggyilkolásáért.

Gardner a Midwest Innocence Project ügyvédjeivel együttműködve vizsgálatot indított az ügyben, amelynek során fényt derítettek az ügyészi hivatal visszaéléseire, ezen kívül a tanúnak történt titkos kifizetéseket, hamisított rendőrségi jelentéseket és hamis tanúvallomásokat is találtak. A volt ügyész és az ügyet vizsgáló nyomozó is elutasította Gardner vádjait.

A múlt héten Eric Schmitt missouri ügyész Gardner szankcionálását kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy a kerületi ügyész információkat hallgat el. Schmitt szerint Gardner irodája Johnson letartóztatása után elmulasztotta tájékoztatni a főügyészi hivatalt, a férfi autójának csomagtartójában fellelt kabáton talált lőpormaradványok vizsgálatáról. Schmitt beadványa szerint a bizonyítékot azért titkolták el, mert az Johnson bűnösségét bizonyítja. Gardner válaszában elmondta, hogy a kabátról szóló laborjelentés átadásának elmulasztása egy elfelejtett e-mail miatt történt. Azt is irrelevánsnak nevezte, mivel a kabátot nem használták a bűncselekmény során.

Johnson évtizedes küzdelme elég volt ahhoz, hogy 2021-ben olyan törvény szülessen Missouriban, amely megkönnyíti az ügyészek számára, hogy új meghallgatásokat kérjenek olyan esetekben, amikor új bizonyítékok állnak rendelkezésre azoknak az ügyében, akiket tévesen ítéltek el. Ennek a törvénynek köszönhetően tavaly egy másik elítéltet, Kevin Stricklandet mentette fel a bíróság, miután az ügyész közölte, hogy az elítéléséhez felhasznált bizonyítékokat azóta cáfolták. Mielőtt a bíróság szabadon engedte, Strickland negyven évet töltött börtönben egy Kansas City-i hármasgyilkosságért.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik