Nagyvilág

Több mint száz civilt mészároltak le a felkelők a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Augustine Wamenya / ANADOLU AGENCY / AFP
Augustine Wamenya / ANADOLU AGENCY / AFP

Legkevesebb 131 civilt gyilkoltak meg az M23 nevű felkelőcsoport fegyveresei a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén november 29-én és 30-án – derült ki a helyi ENSZ-misszió előzetes nyomozásának csütörtökre virradóra nyilvánosságra hozott eredményéből.

Az ENSZ szerint ezek a tömeggyilkosságok az Észak-Kivu tartományban található Kishishe és a szomszédos Bambo faluban történtek.

Összesen 102 férfi, 17 nő és 12 gyermek vesztette életét a Március 23-a Mozgalom (M23) vérengzéseiben. További nyolc ember megsebesült és hatvanat túszul ejtettek. Legalább huszonkét nőt és öt lányt megerőszakoltak.

Az ENSZ szerint a konfliktus következtében tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat.

A kongói hatóságok hétfőn még azt mondták, hogy Kishishében háromszázan haltak meg. A falu jelenleg az M23 ellenőrzése alatt áll.

Az M23 egy többségében tuszikból álló felkelőcsoport, amely először tíz évvel ezelőtt vált ismertté, amikor elfoglalta Gomát, ahonnan 2013-ban kiűzték. Tavaly év végén kezdett újra fegyveres harcba, és az elmúlt hónapokban jelentős területeket szerzett meg Észak-Kivu székhelyétől, Gomától északra.

A kongó és regionális fegyveres erők és az M23 milícia egymást vádolják azzal, hogy erőszakos konfliktust szítanak a régióban. M23 tagadja, hogy gyilkolt volna, és azt állítja, hogy mindössze nyolc civil halálát okozta nem szándékosan, amikor összecsapás tört ki harcosai és egy másik milícia tagjai között.

(MTI/Al Jazeera)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik