Nagyvilág

Az áldozat apja végzett ki nyilvánosan egy elítéltet Afganisztánban

Wakil KOHSAR / AFP
Wakil KOHSAR / AFP
Ez az első ismert, nyilvánosan végrehajtott halálos ítélet Afganisztánban a 2021-es politikai fordulat óta.

Afganisztánban szerdán nyilvánosan kivégzett egy férfit, akit gyilkossággal vádoltak – közölte a tálib adminisztráció közölte szóvivője, Zabihullah Mudzsahid. A Reuters szerint ez az első hivatalosan megerősített nyilvános kivégzés azóta, hogy az iszlamista csoport tavaly átvette a hatalmat az ország ügyei fölött.

A kivégzésre Afganisztán nyugati részén, Farah tartományban került sor. Az elítéltet azzal vádoltak, hogy még 2017-ben halálra késelt egy másik embert – közölte a szóvivő más magas rangú tisztségviselők társaságában.

A kivégzést az áldozat apja hajtotta végre, aki háromszor lőtt rá az elítélt férfira – tették hozzá egy későbbi közleményben.

Az ügyet három bíróság vizsgálta, és a Talibán legfelsőbb spirituális vezetője engedélyezte, akinek székhelye Kandahár tartományában van.

Mudzsahid szerint több mint egy tucat magas rangú tálib tisztviselő vett részt a kivégzésen, köztük Sziradzsuddin Hakkani megbízott belügyminiszter és Abdul Ghani Baradar megbízott miniszterelnök-helyettes, valamint az ország főbírója, megbízott külügyminisztere és oktatási minisztere.

Mindez nem sokkal az után történt, hogy az ország Legfelsőbb Bírósága bejelentette, az elmúlt hetekben több tartományban nyilvános korbácsolásra került sor olyan bűncselekményekkel összefüggésben, mint rablás és házasságtörés. Az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője novemberben fel is szólította a tálib hatóságokat, hogy haladéktalanul állítsák le a nyilvános korbácsolásokat Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik