Nagyvilág

Szélsőjobboldaliak elleni razzia Németországban, egy orosz állampolgárt is letartóztattak

Államcsíny tervezésével gyanúsított szélsőjobboldaliakra csapott le a rendőrség szerdán Németországban – írja az MTI német sajtójelentések alapján. A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével egyszerre 130 helyszínen tartottak házkutatást kora reggel.

Az eljárás 52 ember ellen irányul, köztük egy ellenzéki parlamenti párt, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy volt képviselője ellen. A Zeit.de hírportál cikke szerint a razzia során 25 embert vettek őrizetbe. A hatóságok tájékoztatása alapján a letartóztatottak közül 22-en egy terrorszervezet tagjai, ketten a szervezet vezetői. Három másik személy a szervezet támogatója, az AP azt írta egyikük, Vitalja B. orosz állampolgár.

A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot. A Reichsbürger tagjai gyakran megtagadják az adófizetést és sokszor kerülnek konfliktusba a hatóságokkal. A német Alkotmányvédelmi Hivatal szerint nagyjából 21 ezer tagja van a mozgalomnak.

A szövetségi rendőrség és a tartományi rendőri szervek terrorelhárító alakulataitól azért mozgósítottak egységeket a házkutatások biztosításához, mert a gyanúsítottak jelentős része katona vagy katona volt a német hadseregben (Bundeswehr), illetve az egykori NDK néphadseregében (Nationale Volksarmee, NVA), és többen különleges erők kötelékében szolgálnak vagy szolgáltak.

A gyanú szerint a csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akartak végrehajtani. A többi között azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot – a Bundestag székhelyét – és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat. A csoport vezetői meg is alakítottak egy úgynevezett tanácsot, amely a kormány helyére lépett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik