Nagyvilág

Sikkasztás miatt börtönre ítélték az argentin alelnököt

Luis ROBAYO / AFP
Luis ROBAYO / AFP

Hat év börtönre ítélték és életre szólóan eltiltották közhivatal viselésétől kedden a sikkasztással vádolt Cristina Fernández de Kirchner argentin alelnököt – írja az MTI. Ez az első eset Argentínában, hogy hivatalban lévő alelnököt ítéltek el bűncselekmény elkövetése miatt.

Az illetékes argentin szövetségi bíróság első fokú ítélete még nem jogerős, az ellen még fellebbezés nyújtható be. Jogerős ítélet meghozataláig még évek telhetnek el. A 69 éves politikus ráadásul kormányzati megbízatásából eredően büntetőjogi mentességet élvez, így szabadlábon maradhat.

Cristina Fernández de Kirchner, aki 2007-től 2015-ig volt elnök, illetve, időközben elhunyt férje, Néstor Kirchner, aki 2003-tól 2007-ig volt az ország elnöke, a vádak szerint egy ismerős vállalkozónak, Lázaro Báeznak juttatták az útépítéssel kapcsolatos közbeszerzések 80 százalékát a hazai régiójuknak számító Santa Cruzban. A túlzott építési költségek egy része később visszacsörgedezett a házaspárhoz. Az ügyészség szerint a hivatalban lévő alelnök egy bűnszövetség vezetőjeként hozzávetőleg egymilliárd dollárral (395 milliárd forint) károsította meg az argentin államot. A bűncselekmények elkövetésének ideje Kirchnerék elnökségeinek idejére tehető.

Kirchner tagadta az ellene felhozott vádakat és azt állította, hogy az ügyészség politikai üldöztetésének áldozata. „Mikor először szólaltam fel itt, azt mondtam, hogy a bíróság politikai indíttatásból hajlítja meg a jogot. Úgy vélem, nagyvonalú voltam ezzel. Valójában ez egy igazi kivégzőosztag” – sérelmezte a politikusnő a tárgyalás záró szavában.

Argentína baloldali kormánya a vizsgálódásokat Kirchner személye ellen jogi eszközökkel vívott háborúnak nevezte. Alberto Fernández államfő ismételten szót emelt alelnöke mellett. „Amikor a politika beteszi a lábát a bíróságokba, az igazság az ablakon át menekül” – írta nemrég egy Twitter-bejegyzésben Fernández.

A nagy befolyással rendelkező politikusnő hívei megfogadták, hogy meg fogják bénítani az országot elmarasztalása esetén. Buenos Aires belvárosában dobokkal és kiabálva vonultak a rendőrségi kordonnal körülvett szövetségi bíróság épülete elé.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik