BANDAR AL-JALOUD / Szaúdi Királyi Palota / AFP
Nagyvilág

Az amerikai bíróság elutasította a szaúdi koronaherceg ellen indított pert, amely szerint megölette Dzsamál Hasogdzsi újságírót

Elutasította helyi idő szerint kedden a szövetségi bíróság Washingtonban azt a pert, amelyet az Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi egykori menyasszonya indított Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen, írja az MTI.

John Bates szövetségi bíró döntésében úgy foglalt állást, hogy

vonakodik ugyan elutasítani a bírósági eljárást, de nincs más választása, mert az amerikai kormány szerint Mohamed bin Szalmán mentességet élvez.

Washington szerint a szaúdi trónörökös ellen azért nem indítható bírósági eljárás, mert Szalmán király szeptemberben miniszterelnökké nevezte ki. Az igazságügyi minisztérium novemberben úgy foglalt állást, hogy hivatalban lévő kormányfők hivataluknál fogva immunitásban részesülnek a bírósági eljárásokkal szemben az Egyesült Államokban.

A döntésre Hatice Cengiz, az újságíró egykori menyasszonya úgy reagált, hogy

Dzsamál ma ismét meghalt.

Dzsamál Hasogdzsi rendszeresen bírálta a szaúdi vezetést a többi között a The Washington Post című amerikai napilap hasábjain. 2018 őszén hazája isztambuli főkonzulátusára ment, hogy az esküvőjéhez szükséges papírokat beszerezze. Menyasszonya az épület előtt várta, de Hasogdzsi soha többé nem került elő. A török hatóságok szerint egy szaúdi halálbrigád megölte, holttestét pedig feldarabolták, sosem került elő.

Az amerikai hírszerzés szerint az akcióra a szaúdi trónörökös adott utasítást. Mohamed bin Szalmán tagadja, hogy ő rendelte el a gyilkosságot. Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház szerint legutóbbi szaúd-arábiai látogatásán közölte a koronaherceggel, hogy őt tartja felelősnek az újságíró haláláért.

Kapcsolódó
Kritizálta a királyi családot, az életével fizetett érte
A szakadár című dokumentumfilm a hollywoodi kémthrillerek stílusában mutatja be a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi brutális kivégzését, egyben számon kéri a nagyhatalmakat, hogy miért nem tettek meg mindent az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!