Nagyvilág

Betiltaná az EU az erdőirtáshoz hozzájáruló termékek forgalmazását

Wang Jianwei / Xinhua via AFP
Wang Jianwei / Xinhua via AFP

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek forgalmazását – közölte az Európai Bizottság kedden.

Az új szabályok értelmében minden érintett vállalatnak szigorú átvilágításon kell majd átesnie, ha pálmaolajat, szarvasmarhát, szóját, kávét, kakaót, fát és gumit, valamint ezekből származó termékeket hoz forgalomba az EU piacán: a kereskedőknek bizonyítaniuk kell, hogy az árucikkeket erdőírtás-mentes földterületen termelték, a kibocsátó országban hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell majd, hogy a szabályok be nem tartása hatékony és visszatartó erejű szankciókat – magas pénzbírságot – vonjon maga után. A vállalatokra vonatkozó kötelezettségek a kockázati szintjüktől függ majd. A bizottság szerint az új szabályozás segíthet abban is, hogy az EU a partnerországokkal közösen irányítsa az erdőirtás megállítására irányuló tevékenységét, különös tekintettel a helyi közösségek és az őslakosok védelmére.

Az Európai Parlamentnek és a tanácsnak még el kell fogadnia az új rendeletet. Amint az hatályba lép, a piaci szereplőknek 18 hónapjuk lesz az új szabályok végrehajtására. A kisvállalkozások számára az EU hosszabb alkalmazkodási időszakot biztosít.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslése szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektár erdő – az Európai Unió területét meghaladó terület – veszett oda az erdőirtás miatt. Uniós adatok szerint az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gáz kibocsátás mintegy 11 százaléka az erdőgazdálkodásból, főként az erdőirtásból származik.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik