Nagyvilág

Közel 300 civilt mészároltak le Kongóban a múlt héten

Sébastien KITSA MUSAYI / AFP
Sébastien KITSA MUSAYI / AFP

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának hétfői közlése szerint 272 civilt mészároltak le lázadók a múlt héten az ország keleti felében található Kishishe településen. A közép-afrikai ország hadserege csütörtökön még ötven meggyilkolt civilről számolt be. A hatóságok a Március 23. Mozgalom (M23) tuszi lázadószervezet harcosait hibáztatták a történtekért, míg a felkelők tagadták, hogy közük lett volna a vérengzéshez.

A kongói hadsereg szerint a milícia fegyveresei november 29-én támadtak a civilekre, miközben harcot folytattak a kormánycsapatokkal. A kongói tájékoztatási miniszter korábbi közlése szerint a felkelők kényszerítéssel toboroztak a civil lakosság körében. A kormányhadsereg és az M23 között október óta ismét elszabadult az erőszak az ország forrongó keleti részén.

A természeti erőforrásokban gazdag, nagy kiterjedésű közép-afrikai ország vezetése a keleti végeken tucatnyi fegyveres szervezettel harcol, az incidensek miatt diplomáciai válság is kialakult Kongó és a szomszédos Ruanda között, mivel a kinshasai vezetés szerint Kigali támogatja az M23 milicistáit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik