Nagyvilág

Mesés fizetéssel keres patkányirtóvezért New York városa

Richard Drew / AP / MTI
Richard Drew / AP / MTI

Évi 120-170 ezer dollár, azaz mintegy 47 és 66,5 millió forint közötti fizetést ígér New York városa annak a vezető beosztású tisztviselőnek, aki a városi patkányirtást irányaná. Eric Adams polgármester december elején tette közzé a nyílt álláshirdetést, amelyben „rendkívül motivált és egy kicsit vérszomjas” vezetőt keresnek.

A városi marketingakcióként sem utolsó álláshirdetés szerint az új vezető feladata lesz a patkányok kitelepítési stratégiájának kidolgozása, a városi közterület-fenntartó hatóságok közötti kapcsolattartás koordinációja, valamint a patkányirtás irányítása.

New York városa októberben hirdette meg a patkányok elleni határozottabb fellépést. Ennek keretében új szemeteskukákat állítottak fel városszerte, és átrághatatlan szemeteszsákokat osztottak ki a társasházaknak. Mindazonáltal ez egyelőre kevésnek tűnik a probléma megoldásához: a koronavírus-járvány terjedése óta megszaporodtak a patkányokról szóló lakossági bejelentések a városban, amelyeknek száma 2019 óta évente több mint másfélszeresére nőtt.

2014-es becslések szerint nagyjából kétmillió patkány élhet New Yorkban, ezzel minden negyedik helyi lakosra jut egy. A BBC mindazonáltal emlékeztet, hogy a lakossági bejelentések száma alapján Philadelphiában és Bostonban még ennél is több a patkány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik