Nagyvilág koronavírus

A WHO örömmel látja, hogy Kína enyhít a covid-szigoron

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) örömmel látja, hogy Kína enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozásokon – közölte pénteken a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

Michael Ryan genfi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ENSZ-szervezet örömmel tapasztalta: Kína „a valósághoz igazítja jelenlegi stratégiáját” annak érdekében, hogy felülvizsgálja a koronavírus-járványra adott válaszait.

Múlt héten számos kínai városban szerveztek tömegtüntetést a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú kijárási korlátozásokkal szemben.

A WHO korábban „fenntarthatatlannak” nevezte Kína „zéró-Covid” stratégiáját, mert úgy vélte: a koronavírus rendkívül fertőző omikron változatának megjelenése miatt lehetetlen minden egyes fertőzés megakadályozása.

Ryan szerint a Kínába külföldről importálható, RNS-alapú védőoltások, mint a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinája, „hatékony lehetőséget” kínálnak Pekingnek, hogy tovább növeljék az 1,4 milliárd lakosú ázsiai ország átoltottságát.

Kína már régóta fejleszti saját, RNS-alapú védőoltását, viszont eddig még nem engedélyezte a nyugati gyógyszeripari nagyvállalatok által kifejlesztett vakcinák kínai használatát.

A döntés, hogy melyik vakcinát használják, „a független kormányok döntése kell, hogy legyen az alapján: melyik segíti leginkább a népességet” – fogalmazott Ryan.

A legtöbb nyugati országhoz képest a kínai idős emberek átoltottsága viszonylag alacsony: a 80 év feletti kínai lakosok 66 százaléka kapott egy védőoltást, de csak 40 százalékuk kapta meg a második, emlékeztető oltást a kínai nemzeti egészségügyi hatóság adatai szerint.

(MTI)

Ajánlott videó