Nagyvilág

A szíriai kurdok befejezik az amerikaiakkal közös műveleteket a török légicsapások miatt

Delil SOULEIMAN / AFP
Delil SOULEIMAN / AFP

Az Iszlám Állam legyőzésében kulcsszerepet játszó Szíriai Demokratikus Erők (SDF) pénteken közölték, hogy leállítanak minden közös terrorellenes műveletet az Egyesült Államokkal és szövetségeseikkel a területeiken végrehajtott török bombázások következtében – írja a Reuters.

Törökország az elmúlt hetekben fokozott intenzitással hajtott végre légicsapásokat Észak-Szíria ellen, sőt szárazföldi invázióra is készül a szíriai kurd harcosok ellen. Miközben azonban Törökország következetesen terroristáknak nevezi a kurd fegyvereseket, a harcosok zöme az Egyesült Államok által támogatott SDF-hez tartozik.

A kurd szervezet régóta hangoztatja, hogy a törökök elleni védekezés eltereli a figyelmüket és erőforrásaikat az Iszlám Állam fegyvereseit őrző börtönök védelméről, illetve a terrorszervezet még mindig veszélyes alvó sejtjeiről.

Aram Henna az SDF szóvivője pénteken azt mondta a Reutersnek, hogy „minden koordinációt és közös terrorellenes műveletet” leállítanak az Egyesült Államok vezette koalícióval, amely Szíriában harcol az Iszlám Állam maradványai ellen, ideértve „minden olyan különleges műveletet, amelyet rendszerint együtt hajtanak végre”.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere szerdán közölte török hivatali partnerével, hogy az USA „erősen ellenzi az új török katonai műveletet Szíriában”. Austin hozzátette, a török légicsapások közvetlen veszélynek tették ki azokat az amerikai beosztottakat, akik helyi partnereikkel együtt Szíriában az Iszlám Állam legyőzésén fáradoznak.

Az Egyesült Államok vezette koalíció 2017 óta támogatja az SDF-et légicsapásokkal, katonai felszerelésekkel és tanácsadókkal; először az Iszlám Állam területi visszaszorításában segédkeztek, később az alvósejtek felszámolása érdekében végrehajtott műveletekben.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder dandártábornok korábban azt mondta újságíróknak, hogy csak a közös járőrözést függesztették fel, de az Iszlám Állam elleni hadműveleteket nem. Az USA által vezetett koalíció pénteken mindenesetre nem válaszolt arra a hírügynökségi kérdésre, hogy valóban felfüggesztették-e a további műveleteket.

Törökország kurdok elleni fellépése azután erősödott fel, hogy a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásához haló hozzájárulásuk feltételéül szabták kurd politikia menekültek kiadatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik