Nagyvilág

Lövöldözés és öngyilkos merénylet is volt Kabulban, legalább egy halott

WAKIL KOHSAR / AFP
WAKIL KOHSAR / AFP

Két különálló merényletkísérletet hajtottak végre pénteken az afgán fővárosban, Kabulban. Az egyikben az új pakisztáni nagykövet, Ubajid-ur-Rahman Nizamani, a másikban Afganisztán egykori miniszterelnöke, a Talibán elődjének is tekinthető mudzsahed mozgalom korábbi vezetője, Gulbuddin Hekmatjar, korábbi hírhedt drogkereskedő volt a célpont.

A pakisztáni nagykövet ellen elkövetett merényletkísérlet során a kabuli nagykövetség épülete előtt történt lövöldözés. A támadónak a külképviseleti vezetőt nem, de a testőrét sikerült megsebesítenie.

Nizamani novemberben érkezett Kabulba, hogy átvegye azon kevés nagykövetségek egyikének a vezetését, amelyek a tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele után is talpon maradtak.

A merényletkísérletet Sebaz Saríf pakisztáni miniszterelnök a Twitteren ítélte el, és azonnali vizsgálatot követelt az ügyben. Abdul Kahar Balkhi, az Afganisztáni Iszlám Emirátus szóvivője szintén a Twitteren ítélte el a lövöldözést.

A Gulbuddin Hekmatjar elleni merényletkísérlet nem alakult olyan szerencsésen, mint az előbbi. A volt afgán miniszterelnök pénteken közölte, hogy egy ember meghalt az öngyilkos merényletben, amelyet pártja, a Hezb-e-Iszlami kabuli irodája közelében követtek el.

A Hezb-e-Iszlami párt három forrása valamint a tálibok egy forrása egybehangzóan állította, hogy ebben a robbantásos merényletkísérletben több támadó is meghalt, és több őr megsebesült. A kabuli rendőrség ezeket az értesüléseket nem kommentálta.

(via Reuters / Al Jazeera)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik