Nagyvilág

Kovács Zoltánnak rendkívül kellemetlen kérdésekre kellett válaszolnia

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kovács Zoltán államtitkárral készített interjút a Deutsche Welle. A beszélgetés fő témája az orosz-ukrán háború volt: Kovács Zoltán képtelen volt kimondani azt, hogy szeretné, ha Ukrajna nyerné a háborút.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt Tim Sebastian, a DW Conflict Zone című műsorának kemény kérdéseiről híres műsorvezetője interjúvolta meg. A műsort azzal a kérdéssel indította, hogy:

Önök sok olyan kijelentést tettek, és sok olyan dolgot csináltak, amelyek kedveztek moszkvai barátaiknak. Önök Oroszország trójai falovai a NATO-ban?

Válaszként Kovács kifejti, hogy Magyarország elsősorban békét szeretne, tűzszünetet és azonnali béketárgyalásokat, mert szerinte ez az egyetlen módja a konfliktusok érdemi kezelésének. Valamint kifejti, hogy bárki bármi mondhat erről a konfliktusról, minden egyes NATO tagország elsősorban saját érdekeit képviseli.

Sebastian a továbbiakban elismeri, hogy Magyarország valóban sokat segített az ukrán menekülteken, de felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar kormány továbbra is konzekvensen elutasítja, hogy fegyvereket adjon Ukrajnának, valamint hogy a NATO fegyvereket szállítson keresztül Magyarországon. Majd megkérdezi, hogy a magyar kormány szerint mégis miféle béke lenne az, amelyet Moszkva megkötne Ukrajnával, miközben nagy kétszámú orosz erők foglalják el az ország hatalmas területeit. Kovács válaszként mindössze a rossz politikai döntéseket és az energiára vonatkozó szankciós politikát hibáztatja, mert szerinte ezek felelősek a konfliktus eszkalációjáért, és nem jelentenek kiutat a konfliktusból.

Az interjúban a továbbiakban előkerül az a sokakat foglalkoztató kérdés, hogy Magyarország kormánya miért tesz úgy, mintha korábban nem lett volna szoros politikai kötelék Orbán Viktor és Vladimir Putyin között, hiszen a két vezető között 13 év alatt 12 találkozó volt. Erre a problémára Kovács Zoltán válasza egyszerű: szerinte ezt a kijelentést semmi nem támasztja alá. Az államtitkár szerint ez mindössze egy stratégiai együttműködés a két ország között, mely az energiaforrásokon alapul, amely egy történelmi örökség.

Túlterhelik a parlamentet

A műsorvezető megkérdezi, hogy miért tűnik úgy, mintha Magyarország kormánya a háború kitörése óta igyekezne szívességeket tenni a Kremlnek. Megemlíti konkrétan, hogy a magyar kormány igyekezett elérni, hogy az ortodox Kirill pátriárka -, aki aktívan támogatja az orosz inváziót – lekerüljön az EU szankciós listájáról. Az államtitkár szerint ez elvi kérdés a magyar kormány számára, ugyanis szerintük az EU szankciói nem irányulhatnak egyházi személyre. Ugyanis ha egy egyházról vagy egy egyházi személyről van szó, az számukra egy választóvonal.

Elhangzik, hogy Magyarországnak volt négy hónapja, hogy igent mondjon Svédország és Finnország NATO-csatlakozására. Ezt ugyan megígérte, mégsem tette meg. A magyar kormány legutóbb azt mondta, hogy 2023 elején fog róla döntést hozni. „Mire fel a várakozás?” – teszi fel a kérdést Tim Sebastian

Kovács Zoltán válasza az, hogy a tárgyalások az Európai Bizottsággal és más európai intézményekkel túlterhelik a magyar parlamentet.

Az államtitkár ezen kijelentése azért is furcsa, mert az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy ha a kormánynak fontos döntésekről van szó, azt rendkívül könnyen keresztül tudják vinni. Gondolhatunk akár a kata átalakítására, vagy a rendkívüli állapot éjszakai kihirdetésre.

A jogállamisági eljárással kapcsolatos kérdésekre Kovács újra elővette a már bejáratott panelt, miszerint a „jogállamiság” nem rendelkezik konkrét definícióval és nincsenek objektív mércéi. Mindazonáltal úgy látja, hogy a Európai Bizottság által elvárt 17 pontnak megfelelően végrehajtották a változtatásokat. Így szerinte nem a magyar félen fog múlni, hogy megszületik-e a megállapodás.

Az interjú végén a műsorvezető rávilágít, hogy a NATO azt szeretné, ha Zelenszkij megnyerné ezt a háborút, Orbán Viktor viszont egyértelműen az ellenségének hívta az ukrán elnököt. Tiszta vizet öntve a pohárba az államtitkárnak szegezi a kérdést:

Szeretnék, hogy Zelenszkij nyerje a háborút?

Mire Kovács válasza annyi:

Mi csak békét akarunk. Mindegy mibe kerül és hogyan érik el…

Sebastian zárásként kijelenti: „Értem, de NATO tagként nem képesek azt kimondani, hogy azt akarják, hogy Ukrajna nyerjen.”

Erre Kovács Zoltán válasza az, hogy:

Már elnézést de a NATO egy védelmi szövetség és a NATO-nak nincs mit tennie, ha nincs közös döntés Ukrajnáról. Amit a tagállam részéről látni, az más téma. Teljes mértékben kiállunk a NATO szövetségeseink mellett, és mindig követtük és követni fogjuk a közös NATO döntéseket.

A beszélgetés közben egyébként, Kovács Zoltán háta mögött a falon látható bekeretezve a bezáratott Népszabadság címlapja, amelyen több nyelven ez olvasható: „Magyarországon megszűnt a sajtószabadság”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik