Nagyvilág

További négy levélbombát talált a spanyol rendőrség, az egyiket a miniszterelnöknek címezték

BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / AFP
BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / AFP

További négy gyújtószerkezet és levélbomba ügyében nyomoz a spanyolországi rendőrség, egy nappal azután, hogy egy dolgozó megsérült a madridi ukrán nagykövetségen, miután felrobbant egy általa kezelt levélcsomag – írja a Guardian.

A készülékeket a miniszterelnöki hivatalnak, a védelmi minisztériumnak, egy Madrid közelében fekvő katonai légibázisnak, és egy fegyvergyártó vállalatnak címezték, amely Ukrajnának adományozott rakétavetőket az Oroszország elleni honvédő háborúhoz.

A készülékek közül csak az ukrán követségnél talált bomba robbant fel, könnyebb sérüléseket okozva a követségi alkalmazottnak, aki a saját lábán tudott kórházba menni.

Két gyanús csomagot találtak nem sokkal az eset után:

  • órákkal a követségnél történt robbanás után fedeztek fel az aragóniai Zaragozában található Instalaza fegyvergyárban a második bombát, melyet a tűzszerészeknek sikerült hatástalanítani.
  • Csütörtökön a kora reggeli órákban a Torrejón de Ardoz légibázisra riasztották a rendőrséget, miután az ottani biztonsági rendszerek gyanús csomagot észleltek.

A belügyminisztérium csütörtök reggel hozta nyilvánosságra, hogy egy Pedro Sánchez miniszterelnöknek címzett gyújtószerkezetet is találtak november 24-én. A tárca közölte: a védelmi minisztériumhoz is érkezett készülék. A csomagok hasonló robbanószerkezetet tartalmaztak, mint az ukrán követségnél felrobbant levélbomba. Úgy tűnik a levélbombákat Spanyolországban adták fel.

Az első csomag felfedezése után Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter országa valamennyi nagykövetségét a biztonsági intézkedések szigorítására szólította fel.

A miniszter egyúttal sürgette spanyol kollégáit, hogy sürgős intézkedéseket tegyenek a támadás kivizsgálására, hozzátéve, hogy bárki is volt a felelős, „nem fogja tudni megfélemlíteni az ukrán diplomatákat, és nem fogja tudni megállítani az Ukrajna megszilárdításáért és az orosz agresszióval szembeni fellépésért folytatott munkájukat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik