Nagyvilág

Szijjártó különmegbízottja részt vett a fehérorosz külügyminiszter gyászszertartásán

Belarusian Defense Ministry / Ha / Anadolu Agency via AFP
Belarusian Defense Ministry / Ha / Anadolu Agency via AFP

Szijjártó Péter kedden reggel a honvédség Falcon repülőgépével utazott Bukarestbe, ahol a NATO tagországok külügyminiszterei tartanak kétnapos csúcstalálkozót. A külgazdasági és külügyminiszter azzal került a nemzetközi figyelem középpontjába, hogy megtorpedózta az ukrán külügyminiszter részvételét, miután nem járult hozzá a NATO–Ukrajna Bizottság formális ülésezéséhez. Szijjártó az M1-nek adott interjújában a kárpátaljai magyarok jogfosztottságával indokolta a vétót.

Kedd délután a kormány tagjai által rendszeresen használt honvédségi repülőflotta másik tagja, a 604-es lajstromjelű Airbus is román fővárosba érkezett, azonban a 150 személyes gép előtte tett egy kitérőt. Az Airbus kedden kora reggel érkezett Budapestről Fehéroroszország fővárosába, Minszkbe, ahol több mint hat órát töltött, mielőtt továbbindult Bukarest felé.

A repülés céljáról eddig nem adtak ki hivatalos információt. A 24.hu megkereste a külügyminisztériumot az úttal kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ.

Minszkben kedden tartották a napokban váratlanul elhunyt fehérorosz külügyminiszter, Uladzimir Makej állami temetését, a búcsúztató ünnepségen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mellett ott volt a diktatúra szinte teljes kormányzati és katonai elitje. Az eseményről hírt adó Belta fehérorosz hírügynökség két külföldi résztvevőről tesz említést: Sztáray Péterről, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének különmegbízottjáról, valamint Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettesről.

Sztáray a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, korábban Magyarország NATO melletti állandó képviselője volt.

Hétfőn egyébként Magyar Levente külügyminiszter-helyettes már látogatást tett a Fehéroroszország budapesti nagykövetségén, hogy tisztelegjen Makej emléke előtt. Erről a látogatásról a fehérorosz külügyminisztérium angol nyelvű oldalán képes beszámolót tettek közzé.

Makej hivatali ideje alatt a Nyugat számos alkalommal bírálta Fehéroroszországot az ellenzék egyre durvább elnyomása, az elcsalt választások és az ukrajnai háború során az orosz csapatok Fehéroroszországban való állomásozásának engedélyezése miatt. A 2020-as fehérorosz elnökválasztás és az utána kitört tömeges tüntetések előtt Makej egyike volt azoknak, akik kezdeményezték az ország és a Nyugat kapcsolatainak javítását, és bírálta Oroszországot is. A tiltakozások kezdetén azonban hirtelen változtatott álláspontján, azt állította, hogy a tüntetéseket nyugati ügynökök szítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik