Nagyvilág

Meghalt Csiang Cö-min volt kínai elnök

WANG ZHAO / AFP
WANG ZHAO / AFP

Kilencvenhat éves korában meghalt Csiang Cö-min volt kínai elnök – jelentette szerdán a kínai állami média.

A tájékoztatás szerint a régóta leukémiával küzdő Csiang Sanghajban hunyt el.

Csiang Cö-min a Tienman téri tüntetések után került hatalomra, 1989 és 2002 között volt a Kínai Kommunista Párt főtitkára, valamint 1993 és 2003 között ő volt a Kínai Népköztársaság ötödik elnöke.

„Csiang Cö-min elvtárs halála felbecsülhetetlen veszteség pártunknak, katonaságunknak és minden etnikai csoporthoz tartozó népünknek– közölte a hivatalos Xinhua hírügynökség, amely a kormányzó Kommunista Párt, a parlament, a kabinet és a katonaság által a kínai népnek írt levelet tett közzé, amelyben bejelentette a halálesetet. A közlemény – melyből a vg.hu idézett – Csiangot magas presztízsű kiemelkedő vezetőnek, nagy marxistának, államférfinak, katonai stratégának és diplomatának nevezte.

Csiang-Cö-min kivezette az országot a későbbi diplomáciai elszigeteltségből, rendezte a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, és felügyelte a példátlan gazdasági fellendülést. Vezetése alatt vette át Kína Hongkong irányítását Nagy-Britanniától 1997-ben és Makaót Portugáliától 1999-ben. Szintén ő volt az ország elnöke, amikor Kína 2001-ben belépett a Világkereskedelmi Szervezetbe, a WTO-ba, ami mérföldkő volt az ország nemzetközi integrációjában és fejlődésében.

A politikus villamosmérnöki egyetemi tanulmányai alatt csatlakozott a Kínai Kommunista Párthoz.

A temetésig – amelynek időpontját egyelőre nem közölték – az állami intézményeken országszerte félárbocra eresztették a lobogókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik