Nagyvilág

Bűnösnek találták a Capitolium megtámadásával járó zavargások fő szervezőit

BRENT STIRTON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
BRENT STIRTON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Az amerikai esküdtszék kedden bűnösnek találta zendülésre való szervezkedés vádjában a 2021. január 6-i, a Capitolium megtámadásával járó zavargások egyik fő vádlottját, Stewart Rhodes-t, akit a többi vádban felmentettek, írja az MTI.

A 2009. óta létező Oath Keepers szélsőséges szervezet öt vezetője állt Washingtonban a szövetségi bíróság előtt 5 különböző vádpontban. A zendülésre vonatkozó vádban még egy embert, Kelly Meggs-t mondták ki bűnösnek az esküdtek. A többi vádlottat felmentették ebben a vádpontban, amelyet a békés hatalomátadás megállítását célzó átfogó terv kidolgozása miatt terjesztett elő az ügyészség.

Két embert találtak bűnösnek hivatalos eljárás megakadályozására vonatkozó szervezkedés vádjával, ugyanakkor a szervezet vezetőjét, Rhodes-t és két társát felmentették ebben a vádpontban.

Négy vádlottat bűnösnek találtak dokumentumok illetéktelen eltulajdonítása miatt, három embert pedig azért, mert hivatalos személyt akadályoztak kötelességének teljesítésében.

2021. január 6-án összeült az amerikai törvényhozás, hogy ratifikálja Joe Biden választási győzelmét. Ugyanezen a napon a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump tüntetést szervezett Washingtonban a szerinte elcsalt választás ellen, ami után a feltüzelt tömeg megrohamozta a szövetségi törvényhozás épületét, a Capitoliumot. A képviselőket, szenátorokat ki kellett menekíteni, és még a Nemzeti Gárdát is be kellett vetni a rend visszaállításához. Az ostrom alatt öt ember, köztük egy rendőrtiszt vesztette életét, és 138 rendőr sérült meg.

Az erőszak azt követően szabadult el, hogy Trump az ország történelmében példátlannak számító módon nem ismerte el a választási vereséget, sőt országos szintű, szervezett választási csalásról beszélt, melyre két év múltán sincs érdemi bizonyíték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik