Nagyvilág

Bosznia-Hercegovina hamarosan uniós tagjelölti státuszt kaphat

Armend NIMANI / AFP
Armend NIMANI / AFP

Amennyiben folytatódik a gyors kormányalakítási folyamat Bosznia-Hercegovinában, az Európai Tanács akár már december 15-én tagjelölti státust adhatna a nyugat-balkáni országnak

– hangsúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős uniós biztos a boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziójának (RTRS) szerda reggeli híradójában, amit az MTI szemlézett.

A diplomata hétfőn és kedden járt Bosznia-Hercegovinában, ahol az ország európai integrációjáról és jövőjéről tárgyalt.

Az RTRS-nek adott interjúban rámutatott, hogy az Európai Tanács ülése előtt, december 6-án még tartanak egy EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót Tiranában, ahol a térség országainak előrelépését és további terveit vitatják meg.

Várhelyi közölte, ha egyértelmű politikai akarat van arra, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz, akkor maga a csatlakozási folyamat lehet gyors, és az ország képes lehet arra, hogy teljesítse a szükséges feltételeket.

Bosznia-Hercegovina 2008-ban írta alá az Európai Unióval a stabilizációs és társulási megállapodást, de ez csak hét évvel később lépett életbe, majd Szarajevó 2016-ban nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik