Nagyvilág

Százezrek vonultak utcára Mexikóban az elnök mellett

Daniel Cardenas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Daniel Cardenas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Több százezren vettek részt vasárnap Mexikóvárosban az elnök melletti szimpátiatüntetésen, melyet maga Andrés Manuel López Obrador államfő vezetett.

Az ellenzék szerint a megmozduláson sokan kényszerből vettek részt, és azt mondták, hogy a vidékről érkezők szállítását sok esetben a helyi önkormányzatok biztosították.

López Obrador tagadta a vádakat.

A Nép menete nevet viselő megmozdulást azt követően szervezték, hogy az ellenzék két héttel korábban az államfő által benyújtott választási reformok ellen hívta utcára az embereket.

Az elnök áprilisban terjesztette a parlament elé a törvénytervezetet, mely a többi között átstrukturálná a választásokat lebonyolító hatóságot és csökkentené a létszámát. A tervezet alapján csökkenne a politikai pártok választási kampányának állami finanszírozása is.

Ellenzői szerint a választási hatóság autonómiáját, ezáltal a demokráciát veszélyeztetik az új szabályok.

A latin-amerikai országban az alkotmány hat évben határozza meg az elnöki hivatali időt, és nem ad lehetőséget az újraválasztásra. López Obrador lehetséges utódaiként a jelenlegi külügyminisztert, Marcelo Ebrardot és Claudia Sheinbaumot, Mexikóváros polgármesterét emlegetik. A két politikus szintén részt vett a rendezvényen.

Mexikóban legközelebb 2024 nyarán tartanak elnökválasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik