A következő élő közvetítés része Herszont felszabadítása óta folyamatosan lövik az oroszok

Mégsem tervezik elhagyni az oroszok a zaporizzsjai atomerőművet

A zaporizzsjai atomerőmű továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll – közölte a létesítménynek otthont adó, megszállt Enerhodar városának orosz adminisztrációja.

A bejelentésre azután került sor, hogy az ukrán állami atomenergia-cég vezetője vasárnap azt mondta, a jelek szerint az orosz erők a zaporizzsjai atomerő elhagyására készülhetnek. Petro Kotin, az Energoatom vezetője az ukrán állami tévében arról beszélt, hogy nagyon sok hír jelent meg az orosz médiában az atomerőmű esetleges kiürítéséről, és arról, hogy azt át kellene adni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ).

Dmytro Smolyenko / NurPhoto / AFP Az erőmű hat blokkja 2019 júniusában.

Az oroszok által beiktatott városvezetés válaszul hétfőn közleményt adott ki a Telegramon, amelyben azt írja:

A média aktívan terjeszti azokat a hazugságokat, melyek szerint Oroszország állítólag az Enerhodarból való kivonulást és az atomerőmű elhagyását tervezi. Ez téves információ.

A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb atomerőműve, amely röviddel Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után, márciusban került orosz kézre.

Az ukrán Energoatom október 28-án közölte, hogy az erőműben maradt 6700 ukrán alkalmazott közül mindössze 100-an írtak alá új szerződést az orosz Roszatom energetikai ügynökséggel (a február 24. előtti 11 000 alkalmazottból).

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik