Nagyvilág

Ki kell adni Trump adóbevallását a demokratáknak

Kyodo News / Getty Images
Kyodo News / Getty Images

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a szövetségi adóhatóságnak ki kell adnia Donald Trump adóbevallását a Képviselőház demokraták vezette költségvetési bizottságának – írja az MTI.

Az Egyesül Államok visszatérni igyekvő egykori elnöke ellen még hivatali ideje alatt, 2019-ben kezdeményezett vizsgálatot Richard Neal, a törvényhozás alsóházi bizottságának elnöke, aki azóta próbálta megkapni Donald Trump adóbevallását több évre visszamenőleg. Az iratok kiadásáról szóló jogi eljárás a Joe Biden kormányának hivatalba lépése után gyorsult fel, amikor az igazságügyi minisztérium megváltoztatta jogi álláspontját, és 2021. júliusában úgy ítélte meg, hogy az adóhatóságnak eleget kell tennie a képviselőházi igénynek. Erről 2021. végén bírói határozat született, ami ellen Trump fellebbezett. Ezt követően egy körzeti bíróság, majd idén nyáron a legmagasabb szintű fellebbezési bíróság is úgy döntött, kiadhatók az adóiratok. A volt elnök jogi szakértői ezután adtak be keresetet a Legfelsőbb Bírósághoz, amely – ezt elutasítva – helyt adott a képviselőházi kérésnek.

Donald Trump és jogászai arra hivatkoztak a jogi eljárás során, hogy a törvényhozás demokrata vezetésű bizottsága közérdekre hivatkozik, de valójában politikai megfontolásokat követ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik