Nagyvilág

Tíz éve, hogy az Iszlám Állam elrabolt egy brit újságírót, és a mai napig nem tudni, meghalt-e

AFP
AFP
Bár az Iszlám Állam rendszerint videókon mutatta be külföldi foglyainak kivégzését, Cantlie az egyetlen, akiről soha nem közöltek ilyen videót. Ugyanakkor évekig rendszeresen feltűnt az Iszlám Állam propagandavideóiban.

Kedden tíz éve, hogy az Iszlám Állam elrabolta John Cantlie brit fotóriportert. Bár a családja nemrég megtartotta a temetését, a mai napig nem tudni, hogy Cantlie valóban meghalt-e.

Cantlie 2012-ben érkezett Szíriába, hogy a polgárháborúról tudósítson, korábban dolgozott Afganisztánban és a Himalájában is. 2012 júliusában fogták el, egy holland fotóriporterrel együtt, mikor megpróbált menekülni, meglőtték. Végül egy másik milícia emberei szabadították ki, így haza tudott jutni az Egyesült Királyságba – írja a BBC.

Ezután mégis visszatért Szíriába.

John tudta, milyen veszélyekkel jár, ha újra visszamegy Szíriába, hogy dokumentálja azokat az atrocitásokat, amelyeket Aszad elnök követ el a szíriai nép ellen. Tisztelem a döntéséért és megértem, miért érezte úgy, hogy vissza kell mennie.

– mondta John Cantlie húga a BBC-nek.

Döntése végzetesnek bizonyult: 2012 november 22-én, nem sokkal azután, hogy átlépte a török-szír határt, újra elfogták. Évekig tartották fogva, éheztették és megkínozták, más amerikai és európai foglyokkal együtt. Az elkövetkezendő években az európai foglyokat egyesével szabadon engedték, általában hatalmas váltságdíjakért cserébe, a brit és amerikai foglyokat viszont meggyilkolták, amit videón is rögzítettek.

Cantlie még évekig fogságban élt és szóvivőként alkalmazták. Ő olvasta fel az Iszlám Állam propagandáját a videóüzenetekben. Összesen 14 videóban szerepelt. Túsztársainak azt mondta, hogy minderre kényszerítették.

Utoljára 2016 decemberében látták Moszulban. Mivel a holtestét soha nem találták meg, valószínűsíthetően az Egyesült Államok vezette bombázás során halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik