Nagyvilág

Felvidéken nem divat az Orbán-kritika

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A szlovákiai magyarok inkább Orbán-pártiak, több mint egynegyedük el is várja kedvenc médiumától, hogy pozitívan viszonyuljon a magyar kormányhoz.

A szlovákiai magyarok 28 százaléka mondja ezt. Az Orbán-kormánnyal szembeni kritikus hozzáállást 12 százalékuk támogatja, 40 százalék semlegességet vár. 16 százaléknak mindegy, 4 százalék nem tud válaszolni. Ez derült ki a Focus kutatásából, amit 1017 fős mintán végeztek októberben, 18 évnél idősebb, magyar ajkú dél-szlovákiai választók körében a Denník N magyar testvérlapját, a Napunkat is kiadó N Press megrendelésére.

Martin Slosiarik, a Focus igazgatója a Napunknak azt mondta, az adat egybevág korábbi  felméréseikkel, azzal, hogy a szlovákiai magyarok inkább Orbán-pártiak és Szlovákiában is pozitívabban viszonyulnak az emberek Orbán Viktorhoz, mint más országokban, a magyar kisebbségen belül pedig ez fokozottan érvényes.

Ebben valószínűleg benne van a magyar állami média hatása is, amely kifejezetten pozitívan ábrázolja Orbánt.

A Focus igazgatója szerint a semleges hozzáállást előnyben részesítők nagy része is inkább hajlik a magyar kormányfő támogatása felé, ők nem azonosíthatóak automatikusan azokkal, akik nem járnak szavazni, nem érdeklődnek a közélet iránt.

A felmérés szerint minél idősebb valaki, annál inkább elvárás a pozitív hozzáállás. A megkérdezettek 41 százaléka nagyon, 16 százaléka kicsit tartja fontosnak, hogy kedvenc médiuma általában független legyen a politikai, gazdasági befolyástól. 12 százaléknak ez egyáltalán nem fontos, 27 százalék nem is foglalkozik ezzel, 4 százalék nem tudott válaszolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik