Nagyvilág

Élő rádióadásban coming outolt Pozsonypüspöki magyar polgármestere

Pék Zoltán / Facebook
Pék Zoltán / Facebook

Pék Zoltán, Pozsonypüspöki leköszönő, 67 éves polgármestere a Pátria Rádiónak adott interjújában coming outolt élő adásban, írja a Parameter.sk. Pék négy éven keresztül irányította a városrész önkormányzatát, és habár újraindult idén, vereségett szenvedett. Az interjú során a pozsonyi kettős gyilkosság kapcsán azt mondta:

miután ezt a gyűlölet szülte, különösen érzékenyen érintett, hiszen a környezetem tudja, hogy én is ehhez, a meleg közösséghez tartozom. Számomra az különösen tragikus dolog, mert az ellenük irányuló gyűlölet követelte két ember életét.

Mint mondta, első megdöbbenés után arra gondolt, hogyan tovább, mi következhet ezután. „Egy pillanatra én is megijedtem, noha ez rólam polgármesterként sem volt titok”, fogalmazott. A szlovákiai magyar közéleti szereplők közül Pék Zoltán az első, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.

A beszélgetés során jelezte, hogy 14 évesen döbbent rá, hogy saját neméhez vonzódik, és amikor 1975-ben a Csehszlovák Rádió magyar szerkesztőségében ezt tudatta az akkori kollégáival, egyáltalán nem találkozott elutasítással.

„Teljes elfogadással, fokozott szeretettel és féltéssel találkoztam. Nagyon pozitívan éltem meg ezt. Polgármesterségem alatt is csak egyszer találkoztam egy negatív megnyilvánulással, amikor egy matróna nekem állított, hogy mégis hogy jön Püspöki ahhoz, hogy magyar és meleg polgármestere legyen?! Ezt sem éltem meg tragikusan. Nem hagytam, hogy a gonosz elhatalmasodjon rajtam, megpróbáltam szépen, kedvesen közeledni mindenkihez, nem oldottam, hova tartozom. Elhatároztam, hogy így fogom végigélni az életemet. És ha azt mondanák, hogy kezdd el újból, akkor ugyanígy tennék” – közölte.

(via 444)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik