Nagyvilág

Kémia órai kísérletben sérült meg sok kisdiák Sydneyben

Getty Images
Getty Images

Legalább tizenegy általános iskolai diák megsérült Sydneyben hétfőn, amikor a cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert népszerű kísérlet balul sült el az egyik osztályban – jelentette a BBC hírportálja hétfőn.

A nátrium-hidrogén-karbonáttal, köznapi nevén szódabikarbónával és denaturált szesszel végzett kísérlet a beszámolók szerint egy heves szélroham miatt végződött szerencsétlenül. A kísérlet során a cukrot szódabikarbónával keverik, a keverékből kis mennyiséget denaturált szesszel meglocsolt homokra szórnak, majd meggyújtják, a lángok közül pedig lassan kiemelkedik egy kígyószerű képződmény.

Phil Templemen, Új-Dél-Wales tagállam mentőszolgálatának vezetője elmondta: a szél pont ott támadt fel, ahol a vegyszerek egy részével kísérleteztek. A sajtójelentések szerint 10-11 éves gyerekek a testükön, az arcukon, a mellkasukon és az altestükön szenvedtek égési sérüléseket – írta a Sydney Morning Herald országos napilap. Egy tanárt is kisebb sérülések miatt kezeltek.

Helyi sajtójelentések szerint legalább két tanulót súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba, a többi kilencet könnyebb égési sérülésekkel ápolják. A baleset helyszínén mentőhelikopter, egészségügyi ápolók és a tűzoltóság is megjelent.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik