Nagyvilág

Öt embert vettek őrizetbe az isztambuli robbantással összefüggésben

Arife Karakum / ANADOLU AGENCY via AFP
Arife Karakum / ANADOLU AGENCY via AFP

A bolgár rendőrség őrizetbe vett öt embert, akiket azzal gyanúsít, hogy közük volt a hat halálos áldozatot és 81 sebesültet követelő november 13-i isztambuli robbantáshoz – írja az MTI a bolgár állami televízió jelentése alapján.

Az őrizetbe vettek között moldovai állampolgárok és arab származású személyek vannak.

Szijka Mileva, a bolgár államügyészség szóvivője megerősítette az értesülést, hozzátéve, hogy az öt ember közül négyet 72 órára vettek őrizetbe, és az ügyészség kérte állandó letartóztatásukat. Az eddigi ismeretek szerint az érintettek logisztikai és kommunikációs támogatást nyújtottak a terrorcselekmény szervezőinek.

A merénylet másnapján beismerő vallomást tett az a szíriai állampolgárságú nő, Ahlám Albasír, akit a robbantás elkövetésével gyanúsítanak. Ebben elmondta, hogy ő helyezte el a pokolgépet Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Istiklalon.

Azt is elismerte, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a robbantást, és az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat. A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik