Nagyvilág

Eltörölték a román államfőre magyarellenes gyűlöletbeszédért kiszabott bírságot

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP

Eltörölte a román legfelsőbb bíróság azt a bírságot, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) rótt ki két éve Klaus Iohannis államfőre magyarellenes gyűlöletbeszéd miatt – jelentették pénteken román hírforrások a legfőbb bírói testület előző napi döntését ismertetve.

Tavaly januárban a bukaresti ítélőtábla még megalapozottnak találta a CNCD által kiszabott bírságot, és elutasította Iohannis folyamodványát.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott jogerős végzésében helyt adott az államfő fellebbezésének, megsemmisítette a CNCD kihágási határozatát, és eltörölte a kiszabott bírságot.

CNCD szerint Klaus Iohannis megsértette magyar polgártársai emberi méltóságát, amikor 2020-ban magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata politikai ellenfeleit.

Miután 2020 tavaszán a  román képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómia-statútumát, Iohannis közölte, hogy amíg a kormány járvány ellen harcol, a PSD a magyaroknak akarja adni Erdélyt. Az államfő „Jó napot kívánok, PSD!” köszöntéssel gúnyolódott a törvény szavazásánál, és egyúttal kijelentette, hogy ilyen törvény nem születhet meg. Ezt követően a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokraták elnökének, Marcel Ciolacunak szegezte a kérdést,

vajon Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik