Nagyvilág

Elengednek 5700 fogvatartottat Mianmarban

afp
afp

Csütörtökön Mianmarban tömeges amnesztia keretében szabadon engednek több ismert külföldi személyiséget, köztük Sean Turnell ausztrál közgazdász professzort, a hatalmától megfosztott, bebörtönzött legitim mianmari vezető, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí volt tanácsadóját. A szabadon bocsátandók között van Vicky Bowman volt brit nagykövetet és Kubota Toru japán újságíró, dokumentumfilm-rendező is – írja az MTI helyi médiajelentésekre hivatkozva.

A közkegyelem keretében összesen több mint 5700 fogoly, köztük csaknem 700 nő nyeri vissza szabadságát a katonai kormányzat adatai szerint.

Az amnesztiát a nemzeti ünnep alkalmából hirdették ki. A katonai junta ilyenkor szokás szerint közkegyelmet gyakorol.

Sean Turnellt röviddel a 2021. februári katonai puccs után tartóztatták le a hivatali titkokra vonatkozó törvény megsértésének vádjával. Szeptember végén három év börtönre ítélték, majd az ausztrál kormány ismételten követelte szabadon engedését.

Vicky Bowmant szeptember elején ítélték egy év szabadságvesztésre a bevándorlási törvény állítólagos megsértése miatt. Mianmari férjét, Htein Lin alkotóművészt segítségnyújtás vádjával szintén egy évre ítélték. Kubota Toru japán újságíró tíz év börtönbüntetést kapott izgatás és a kommunikációs és bevándorlási törvények megsértése miatt. Rangunban vették őrizetbe, amikor egy tiltakozó tüntetést filmezett.

A szabadon engedett külföldi állampolgárokat kiutasítják az országból.

Penny Wong ausztrál külügyminiszter üdvözölte Sean Turnell szabadon bocsátását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik