Nagyvilág

Ballisztikus rakéta kilövésével válaszolt Észak-Korea

Anthony WALLACE / AFP
Anthony WALLACE / AFP
Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea biztosági megllapodására reagáltak így: a külügyminiszter heves katonai válasszal fenyegetett.

Rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea a Japán-tengerre csütörtökön. Ez nem sokkal az után történt, hogy a külügyminiszterük közölte: kiszámíthatatlanabb lett a helyzet a térségben azt követően, hogy Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői a biztonsági együttműködés fokozásáról állapodtak meg.

Az MTI azt írja, a rakétát a dél-koreai hadsereg közlése szerint Észak-Korea keleti partjáról, Vonszan régiójából indították. Kilövését követően Szöul bejelentette, hogy fokozza a térség ellenőrzését.

Joe Biden amerikai és Jun Szok Jol dél-koreai elnök, valamint Kisida Fumio japán miniszterelnök a múlt hét végén a három ország közti biztonsági együttműködés fokozását jelentette be, miután háromoldalú megbeszélést folytattak a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján.

A vezetők súlyos fenyegetésnek nevezték a térség stabilitására nézve, hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBM) is tesztelt.

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter csütörtökön reagált a phnompeni közleményre, és a KCNA hírügynökségen keresztül nyilvánosságra hozott állásfoglalásában arra figyelmeztetett: a hármak megállapodása kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban. Minél intenzívebbé válnak az Egyesült Államok és szövetségeseinek provokációi a Koreai-félszigeten, annál hevesebb lesz Phenjan reagálása katonai téren – fenyegetett a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik