Nagyvilág

Nem büntethetik Romániában Orbán Viktort a tusványosi beszédéért

Adrián Zoltán /24.hu
Adrián Zoltán /24.hu
A diszkriminációs tanács ugyanakkor elítélte a magyar kormányfő kevert fajokról szóló kijelentéseit.

Romániában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán úgy döntött, hogy Orbán Viktort nem lehet megbüntetni idén nyáron, Tusványoson tett, sokak által rasszistának talált kijelentései miatt, mivel a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez – írja a Főtér.

A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.

A többi között erről is beszélt Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszédében. A kevert fajokról szóló szavai miatt sokan támadták, egy román politikus pedig fel is jelentette. Alexandru Muraru (Nemzeti Liberális Párt) a magyar kormányfő rasszista és idegengyűlölő kijelentései miatt fordult a diszkriminációellenes tanácshoz.

A panaszt a testület elutasította, de elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben nyilvánosan elítélik a magyar kormányfő kijelentéseit, amellyel

ellenséges, lealacsonyító és megalázó hangulatot keltett emberek ellen, faji alapon

– idézte a G4Media portált a Főtér. Emlékeztettek arra is, hogy Asztalos Csaba, a CNCD elnöke korábban már jelezte: a magyar kormányfő diplomáciai mentességet élvez Románia területén, így nincs hatáskörük eljárni az ügyben, de kötelességük minden feljelentést megvizsgálni. Asztalos azt is mondta: ha nem lenne a diplomáciai mentesség, ő maga kezdeményezett volna eljárást Orbán kijelentései ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik