Élő Nagyvilág

Putyinék szerint provokáció, hogy orosz rakéták voltak, amelyek a lengyel faluba csapódtak

Rishi Sunak Lavrovnak: Tűnjenek Ukrajnából és vessenek véget a barbár háborúnak!

Rishi Sunak keményen kritizálta Oroszországot a G20 -ak bali csúcstalálkozóján. A brit miniszterelnök elítélte Ukrajna elleni inváziót és felszólította Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Oroszország „tűnjön el Ukrajnából és vessen véget ennek a barbár háborúnak”.

Sunak a konfliktust okolta a globális gazdasági kihívások súlyosbodása miatt is. A frissen kinevezett brit politikus bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt is, amiért nem ment el a találkozóra. Sunak szerint, ha Putyin másként dönt, akkor talán folytathatnák „a dolgok rendezését”.

Rishi Sunak az ukrán államfővel tartott megbeszélésen megerősítette, hogy Nagy-Britannia folytatja Ukrajna katonai segélyezését. A brit kormányfő közölte, hogy London ezer föld-levegő típusú rakétát ad át Ukrajnának, emellett több mint 25 ezer olyan egyéni felszerelési egységcsomagot szállít, amelyet az ukrán katonák szélsőségesen hideg téli időjárás esetén tudnak használni.

A londoni miniszterelnöki hivatal már a hét elején bejelentette, hogy felszerelésekkel segíti az ukrán hadsereget a téli hadviselésben. E szállítmányokban a szélsőséges hidegben viselhető 25 ezer téli katonai ruházati egységcsomag mellett szerepel 12 ezer egységnyi olyan felszerelés – köztük 150 nagy befogadóképességű, fűthető katonai sátor -, amely lehetővé teszi a katonák számára a szabadban alvást rendkívül hideg időben is. (Evening Standard, MTI)

NATO-főtitkár: Nem szabad Moszkva erejét alábecsülni

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár figyelmeztetett, hogy Moszkva erejét nem szabad alábecsülni, még az ukrán hadsereg harctéri sikerei ellenére sem. A holland kormány tisztviselőivel hétfőn Hágában tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg azt mondta újságíróknak:

Nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy alábecsüljük Oroszországot. Az orosz fegyveres erők jól képzettek, és nagyon sok katonával rendelkeznek.

A főtitkár szerint a következő hónapok nehezek lesznek. Úgy látja, Putyin célja, hogy Ukrajnát „hidegen és sötéten hagyja ezen a télen”.

Zelenszkij köszönetet mondott a G19-nek

Volodimir Zelenszkij a világ vezetőihez intézett online beszédében egy sor szükséges feltételt vázolt fel az ukrajnai háború befejezéséhez. A G20-csúcstalálkozón az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy Oroszországnak meg kell erősítenie Ukrajna területi integritását, ki kell vonnia csapatait Ukrajna területéről, és meg kell térítenie az okozott károkat. Zelenszkij beszédében köszönetet mondott a „G19-nek” – Oroszországot kivéve –, amiért világossá tették, hogy „nincs mentség a nukleáris zsarolásra”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tartózkodott a teremben, de külügyminisztere, Szergej Lavrov jelen volt a Balin tartott találkozón és hallotta Zelenszkij beszédét.

Olvasói sztorik