Nagyvilág

Ki volt az öt-, hat- és hétmilliárdodik gyerek a földön?

Markus Matzel/ullstein bild via Getty Images
Markus Matzel/ullstein bild via Getty Images

Kedden az ENSZ bejelentette, hogy már nyolcmilliárd ember él a földön. Persze ez becslés, valójában lehetetlen megállapítani, hogy pontosan mikor lépte át ezt a mérföldkövet az emberiség.

A BBC ez alkalomból megkereste az annak idején öt-, hat- és hétmilliárdodik embernek kiválasztottakat, hogy utánajárjon, hogyan alakult az életük.

Alex Marshall brit ENSZ-tisztviselő ötlete volt, hogy válasszanak ki egy gyereket, aki szimbolikusan az ötmilliárdodik élő ember lesz a földön. „A cél az volt, hogy a számokhoz arcot társítsunk”– mondta a BBC-nek. A számítások szerint 1987. július 11-én érte el a világ népessége az ötmilliárdot, így egy aznap születettet gyermeket kellett kiválasztani. Mivel az ENSZ-főtitkár éppen Zágrábban tartózkodott, az ott született csecsemők közül jelöltek ki egyet.

Az ötmilliárdodik gyerek Matej Gaspar lett, akinek már az első lélegzetvételeit kamerák sokasága figyelte. A Facebook-oldala szerint ma is Zágrábban él, házas, vegyészmérnök, és kerüli az interjúkat. A BBC-vel sem volt hajlandó beszélni. „Nem hibáztatom őt” – mondta Alex, visszaemlékezve a Matej első napját övező médiacirkuszra.

A hatmilliárdodik baba Adnan Mevic (ő látható kiemelt képünkön újszülöttként), ma 23 éves, és Bosznia-Hercegovinában él. Közgazdász végzettsége van, de jelenleg nincs munkája, ha nem talál, akkor az EU-ba szeretne költözni. „Rájöttem, hogy valami szokatlan, mert az orvosok és az ápolónők gyülekeztek, de nem tudtam megmondani, mi történik” – mondta Adnan anyja, Fatima a BBC-nek, felidézve a szülés körülményeit. Amikor a fiú 1999-ben megszületett, Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkár már ott volt a helyszínen, hogy a világ hatmilliárdodik babájának „nevezze ki”. Számára előnyökkel is járt ez a cím, mert 11 éves korában találkozhatott hősével, Cristiano Ronaldóval.

A hétmilliárdodik babának a bangladesi Sadia Sultana Oishee-t választották, ő 2011-ben született. Anyukájának fogalma sem volt erről korábban, sőt azt sem sejtette, hogy aznap fog megszületni a gyereke, az orvosa küldte sürgősségi császármetszésre. Oishee egy perccel éjfél után született meg, az anyát és gyermekét már ekkor tévéstábok vették körül. A család megdöbbent, de örült. A lány ma 11 éves, és egy bangladesi faluban él családjával szerény körülmények között. Elhatározta, hogy orvos lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik