Nagyvilág

Agyonlőttek egy 19 éves lányt a kocsijában izraeli katonák

ABBAS MOMANI / AFP
ABBAS MOMANI / AFP

Hétfőn hajnalban járta be egy biztonsági kamera felvétele a palesztin közösségi médiát, mely szerint egy razzia során az izraeli katonák fejbe lőttek egy kocsiban ülő 19 éves palesztin nőt a ciszjordániai Ramalláh közelében, Betúniában. A támadásban a kocsit vezető férfi is megsérült, őt egy jeruzsálemi kórházba szállították. A halálhírt később megerősítették, de a videófelvétel hitelességét az Al Jazeera szerint egyelőre még nem tudták ellenőrizni.

Az MTI az izraeli ynet hírszolgáltatóra hivatkozva írja, hogy a palesztin férfi és nő „járművükön előzőleg gyanús módon, gyorsulva közeledtek egy izraeli katonai egység felé”. A Háárec című újság hírportálja szerint a megölt 19 éves palesztin nő, Szana al-Tal és társa, Anasz Hasszuneh megrémült, amikor észrevette az izraeli katonákat, és irányt próbáltak váltani, amikor rájuk lőttek.

Egy szemtanú azt mondta a palesztin Wafa hírügynökségnek, hogy al-Tal és Hasszuneh felfelé hajtott egy úton, és egészen addig nem tudhattak az izraeli erők jelenlétéről, amíg meg nem látták őket.

Amikor megpróbáltak megfordulni, további katonákkal találták szembe magukat, akik minden figyelmeztetés nélkül lőni kezdtek rájuk

– mondta a környéken élő szemtanú, hozzátéve, hogy háromszor lőttek rá az autóra különböző sarkokon posztoló katonák, miközben próbáltak elmenekülni. A szemtanú hozzátette, hogy az izraeli katonák húzták ki a járműből a vérző Hasszunehet.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a katonák „egy gyanús járművet észleltek a biztonsági erők művelete során”. A katonák állítólag jelezték a járműnek, hogy álljanak meg, de az feléjük tartva gyorsulni kezdett, ezután lőttek rájuk.

Múlt héten Dzsenin közelében, Aánin falunál az izraeli biztonságiak agyonlőttek egy 29 éves palesztint, Rafat Ali Abdullah Iszát, aki palesztin források szerint azért akart átkelni a határkerítésen, hogy Izraelben dolgozhasson. A hadsereg szóvivője szerint az elválasztó határt biztosító katonák észrevették, hogy Isza megrongálta a kerítést, letartóztatási eljárást kezdeményeztek, majd lelőtték.

Március óta újabb erőszakhullám kezdődött, melyben  az izraeli biztonsági erők több mint 135 palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, a legtöbbet 2015 óta. A hadsereg szerint a legtöbbjük fegyveres volt, akik rajtaütésben haltak meg, de életüket vesztették kődobáló fiatalok és fegyvertelen civilek is, köztük serdülők és nők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik