Nagyvilág

Amerikai elemző a magyar kormány megbízhatatlanságáról

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Egyesült Államok nem dőlhet szép csendben hátra, amikor egy NATO-szövetséges a putyini rezsimmel áll össze, a semlegesség gyengén leplezett örve alatt, ezzel párhuzamosan pedig felszámolja odahaza a demokráciát, írja Jordan Warlick, az amerikai Helsinki Bizottság tanácsadója.

A  The Hillen megjelent elemzésében – amelyet a Hvg.hu szemlézett – kifejti, hogy 66 évvel a dicsőséges forradalom után Orbán Viktor Európát támadja, ami fura választás, hiszen közben Oroszország imperialista háborút folytat Ukrajna ellen, a magyar határ közvetlen közelében. Szerinte a magyar miniszterelnök nyíltan összeállt Putyinnal, kormánya megbízhatatlan partnernek bizonyult a szövetségesek számára, miközben boldogan él a nyugati védelem és gazdaság nyújtotta előnyökkel.

Warlick emlékeztet arra, hogy a magyar vezetés határozottan ellenzi a komolyabb szankciókat, ugyanakkor megerősítette Moszkvával az együttműködést az energia területén, ám nem engedi át területén az Ukrajnának szánt támadó fegyvereket, és gátolja a svéd, illetve finn NATO-tagságot. A magyar vezetés törést idézett elő a NATO egységfrontjában, ami súlyos biztonsági és hitelességi kockázatot jelent a szervezet számára. De még árulkodóbb, hogy nyíltan azt állítja: a Nyugat provokálta ki az oroszok ukrajnai fellépését, ami végképp teljesen igazolhatatlan nézet.

Budapest büntetlenül Oroszország legfőbb híveként jár el Európában, ez azonban nem csupán betesz a nyugati szolidaritásnak, hanem a katonai szövetség gyengeségét jelzi. Következésképpen a szervezetnek fontolóra kell vennie, hogy leépíti a kapcsolatokat Magyarországgal. Főleg, miután Orbán az alapelveket rúgja fel – szándékosan.

A kétoldalú viszonyokban az Egyesült Államok nem dőlhet szép csendben hátra, hiszen egy NATO-szövetséges a putyini rezsimmel áll össze, a semlegesség gyengén leplezett örve alatt, ezzel párhuzamosan pedig felszámolja odahaza a demokráciát. Fontos, hogy a két nagy párt ugyanazon a nyelven beszéljen, így ítélje el, hogy a Fidesz hűséget fogadott a Kremlnek – írta az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik