Nagyvilág

Szlovák külügyminiszter: Orbán érvei mintha a Kreml kézikönyvéből származnának

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Úgy gondolom, hogy a magyar kormány érvei teljesen elhibázottak

– ezt válaszolta Ratislav Kacer szlovák külügyminiszter a Napunk.sk portálnak adott interjújában arra a kérdésre: egyetért-e a magyar kormánynak azzal az érvelésével, miszerint a szankciók jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak, és ha a szankciókat feloldanák vagy enyhítenék, az infláció is azonnal enyhülne?

A külügyminiszter szerint „ezek az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában. Én ezt nem értem. Ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Egyesek még azt is mondják, hogy Oroszországnak segítenek – ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől.”

Arról is kérdezték Kacert, hogy az Európai Unió vajon az egységes marad-e az előttünk álló télen. „Ez egy jó kérdés. A nyomás egyre nő, és a háború iránti érdeklődés kezd megkopni. Az Európai Unió számos országában egyre nagyobb a nyomás arra vonatkozóan, hogyan és milyen mértékben támogassák Ukrajnát. A kormányom és én mint a diplomácia vezetője mindent megteszünk azért, hogy Ukrajna  támogatásán dolgozzunk. Számunkra a támogatás fenntartása ezen a télen elengedhetetlenül fontos. Minden találkozón, minden tárgyaláson erre buzdítunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a támogatás változatlan maradjon, vagy szükség esetén még növekedjen” – fejtette ki a külügyminiszter.

Ratislav Kacer értékelte a V4 országok aktuális együttműködését is. Mint mondta, nem csupán Magyarországnak az Oroszországhoz való viszonya okoz problémát, hanem az is, hogy „Magyarország 2014 körül elkezdte a V4-eket egyfajta politikai eszközként használni az Európai Unión belül. »Mi mások vagyunk«, »mi vagyunk a jobb Európa« – a magyar elnökségnek volt egy videója is arról, hogy mi mennyire különlegesek vagyunk. Én már akkor is azt mondtam, hogy mi elsősorban az Európai Unió részei vagyunk. Már akkor is kezdtük nehezményezni, hogy a V4-eket a másság szigeteként ábrázolták Európában.”

Ma az Ukrajnához való viszonyulás az erősen megosztó elem. Korábban a V4-et sokan V2+2-nek tekintették, de ma már inkább V3+1 lett belőle. Magyarország azonban már a háború előtt is másképp viszonyult Ukrajnához; a NATO-n belül az egyetlen olyan ország volt, amely szisztematikusan blokkolta a párbeszédet Ukrajnával. A V4 jelenleg is folytatja a tevékenységét, de vannak olyan kérdések, amelyekben nem találjuk a közös hangot. Ma nincs erős, nagy V4-es stratégiai politika, de sok más dolog van, amin a V4-ek dolgoznak. Ott a Visegrádi Alap, amely számos jelentős, határokon átnyúló együttműködési programot, kulturális együttműködést, a közép-európai történelmi és kulturális identitással kapcsolatos munkát, valamint az észak–déli összeköttetést javító infrastrukturális projekteket támogat. Nem igaz, hogy a V4 megszűnt volna működni

– fogalmazott a szlovák külügyminiszter.

Frissítünk!

„Rastislav Kacerről már sokszor kiderült – think thank-vezetőként, nagykövetként és külügyminiszterként is –, hogy nem szereti a magyarokat. Ezt mi sajnáljuk, de tudomásul vesszük. Azonban mi a provokációinak nem ülünk fel, a V4-es szövetség erejét megőrizzük, ezt lerombolni Rastislav Kácer sem tudja. A magyar kormány mindig a magyar érdekeknek megfelelően cselekszik, mi a béke pártján állunk, azonnali tűzszünetet és békét akarunk” – reagált a szlovák külügyminiszter nyilatkozatára Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Kiemelt kép: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a V4 országok képviselőinek a tehetséggondozást érintő nyilatkozatának aláírása előtt az Országházban 2018. március 23-án. Balról Rastislav Kacer akkori szlovák nagykövet. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik