Nagyvilág

Most már az orosz jegybank is komoly gazdasági visszaeséssel számol

Jurij Kocsetkov / EPA / MTI
Jurij Kocsetkov / EPA / MTI

Az orosz gazdaság talpraállása a korábban vártnál tovább tart majd – ez áll az orosz jegybank monetáris politikáról szóló jelentésében az MTI tudósítása szerint.

A dokumentum összeállítói szerint

a hazai össztermék (GDP) csökkenése az idén kisebb lesz a becsültnél, de a kilábalás tovább tart a korábban vártnál.

A jegybank már korábban javított 2022-es GDP-előrejelzésén, akkor a csökkenést 3–3,5 százalékra mérsékelte a korábban várt 4–6 százalékos eséssel szemben. A jegybank most az idei harmadik negyedévre 4 százalékos, a folyó negyedik negyedévre 7 százalék körüli éves GDP-csökkenéssel számol. A második negyedévben 4,1 százalékkal zsugorodott, az első negyedévben még 3,5 százalékkal nőtt az orosz gazdaság teljesítménye.

A friss jegybanki jelentés szerint 2023-ban az orosz gazdaság 1–4 százalékkal zsugorodik. A jövő év utolsó negyedében a jegybank 1,5 százalékos éves szintű növekedést vár, ami elmarad a korábban becsült 1,0–2,5 százalékos bővüléstől. 2024–2025-ben az orosz GDP 1,5–2,5 százalékkal nő a jegybank friss előrejelzése szerint.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberben ismertetett őszi globális gazdasági előrejelzésében az idei évre 3,4 százalékos, jövőre 2,3 százalékos orosz gazdasági visszaesést várt. (MTI)

Kiemelt kép: Az Orosz Központi Bank székházának bejárata Moszkvában 2022. április 29-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ajánlott videó

Olvasói sztorik