Nagyvilág

Nem hangozhatott el az Európai Tanács elnökének beszéde egy kínai kereskedelmi expó megnyitóján

Olivier Matthys / POOL / AFP
Olivier Matthys / POOL / AFP

Törölték a kínai hatóságok Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a Sanghajban megrendezett kereskedelmi expó megnyitóján elhangzó beszédét, amelyben bírálta volna Oroszország ukrajnai háborúját és a Kínától való kereskedelmi függőség csökkentésére szólított volna fel – írja az MTI a Reuters alapján.

Charles Michel videoüzenete a Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) megnyitóján hangzott volna el, mely a világ első országos szintű, import témájú szakmai kereskedelmi kiállítása. A Reuters diplomata forrásai azt mondták, meglepődtek, hogy a beszédet törölték.

A kínai hatóságok kérésének megfelelően valóban rendelkezésre bocsátottunk egy előre felvett üzenetet, amelyet végül nem mutattak be. A kérdést diplomáciai csatornákon keresztül intézzük

– mondta Barend Leyts, Michel szóvivője a Reutersnek.

Sem a kínai külügyminisztérium, sem az expó szervezői, sem a kínai kereskedelmi minisztérium és Sanghaj város önkormányzata sem válaszolt a hírügynökség megkeresésére.

Az expó hivatalos honlapján sem tűnik fel Charles Michel neve. Az oldalon az olvasható, hogy a rendezvényen Hszi Csin-ping kínai elnök után felszólaló többi vezető között volt a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, a Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója, Indonézia, Srí Lanka és Fehéroroszország elnöke és Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke.

Az Európai Tanács elnökének beszéde az európai diplomaták által közölt beszédrészletek szerint erősen bírálta volna Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és azt mondta volna, hogy Európa „fontos tanulságokat” von le belőle. Michel szerint Európa túlzottan függött Oroszországtól a fosszilis tüzelőanyagok tekintetében, ami kereskedelmi egyensúlyhiányhoz vezetett. Michel arra is felszólította volna Kínát, hogy tegyen többet az ukrajnai vérontás megszüntetéséért.

Kína következetesen tartózkodik attól, hogy nyilvánosan bírálja Oroszország háborúját. Charles Michel azt is mondta volna, hogy Kínának szerepe van abban, hogy befolyását felhasználva megállítsa Oroszország „brutális háborúját”.

Hszi és Michel is részt vesz és találkozik a legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-országcsoport csúcstalálkozóján a jövő héten az indonéziai Bali szigetén. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik