Nagyvilág

Agyonlőttek egy rendőrt a bolgár-török határon

Nikolay DOYCHINOV / AFP
Nikolay DOYCHINOV / AFP

Agyonlőttek egy bolgár határrendőrt a bolgár-török határon hétfő este – jelentette be a bolgár belügyminiszter kedden. Az incidens hétfőn este fél kilenckor a határ menti Goljam Dervent falu közelében történt, amikor egy vagy több ismeretlen tettes rálőtt egy járőröző határrendőrre és egy katonára.

A járőrök egy megrongált határkerítésre lettek figyelmesek. Amikor közelebbről meg akarták vizsgálni, török oldalról rájuk lőttek. A határrendőr azonnal meghalt. A katona nem sérült meg, a járőröző gépkocsi mögé bújt, és a támadók felé lőtt, majd segítséget hívott.

Válaszul még 10-15 lövés dördült el, majd a támadók török területre vonultak vissza – mondta el sajtótájékoztatón Petar Todorov, a belügyminisztérium főtitkára, aki több támadóról beszélt. Hangsúlyozta, hogy ez volt az első olyan eset, amikor illegális bevándorlók lőfegyvert használtak a bolgár-török határon.

További járőröket vezényeltek a helyszínre, de a támadót nem sikerült elfogni, feltehetőleg török területen tartózkodik – közölte Ivan Demerdzsiev bolgár belügyminiszter. Ő egy támadót említett. A miniszter a helyszínen újságíróknak nyilatkozva elmondta: Törökország arról biztosította, hogy a lövöldözőt meg fogják találni.

A járőröknek minden nap példátlan menekülthullámmal kell szembenézniük. A tegnap esti eset az agresszió szélsőséges megnyilvánulása volt

– mondta Demerdzsiev, hozzátéve, hogy a török félnek aktívan kell fellépnie az ügy kapcsán. „Ugyanezt kértem az Europoltól és az Európai Bizottságtól”– folytatta.

Bulgária 350 katonát és 40 katonai járművet telepít a Törökországgal közös déli határ mentén, hogy segítsenek a határrendőrségnek az egyre több érkező migráns kezelésében. A katonák közös járőrözést fognak végezni a Törökországgal közös 259 kilométeres határszakaszon. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik