Nagyvilág

Tovább menetel a kormány ellen a négyszer lábon lőtt pakisztáni exkormányfő

Arif ALI / AFP
Arif ALI / AFP

Imran Khan volt pakisztáni miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy kedden folytatja kormányellenes felvonulását a főváros, Iszlámábád felé – írja az Andalou török hírügynökség. Az előrehozott választásokat követelő felvonulást a politikus és hívei onnan folytatják, ahol csütörtökön megszakadt a volt kormányfő elleni merényletkísérlet miatt.

Khan vasárnap Lahorban, a kórházban megtartott sajtótájékoztatón azt mondta, a menet további 10-14 napot vesz igénybe.

A volt miniszterelnök csütörtökön volt kénytelen félbeszakítani az akciót, miután négyszer lábon lőtték a Pandzsáb tartományban található Wazirabad kerületben. A lövöldözésben legalább egy ember meghalt, és tíznél is többen megsérültek, többek között két képviselő.

Imran Khan üdvözölte a hírt, hogy Sebaz Saríf miniszterelnök legfelsőbb bírósági vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben, ugyanakkor kitartott amellett, hogy „szabad és tisztességes” nyomozásra nem számít, amíg a miniszterelnök, a belügyminiszter és az egyik titkosszolgálati vezető le nem mond. Az ellenzéki politikus őket azzal vádolta, hogy részt vettek a merényletkísérlet előkészítésében.

Khan még október 28-án indította el az úgynevezett „hosszú menetelést”, hogy ezzel előrehozott választásokat kényszerítsen ki. Sebaz Saríf kormánya szerint azonban nem lesz előrehozott választás, a következőrendes választásokat pedig a tervek szerint a jövő év végén tartják meg.

A krikett világbajnokból lett populista politikust, aki 2018 augusztusától alig több, mint három évig vezette a kormányt, még áprilisban menesztették a miniszterelnöki posztról, miután a parlament bizalmatlansági indítvány keretében elmarasztalta őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik