Nagyvilág

ENSZ-főtitkár: Éppen elveszítjük az életünkért folytatott küzdelmet

JOSEPH EID / AFP
JOSEPH EID / AFP

A globális felmelegedéssel, illetve annak egyre fokozódó hatásaival szemben az emberiség két dolog közül választhat: együttműködik vagy elpusztul – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Sarm-es-Sejkben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésének (COP27) megnyitóján.

Szolidaritás vagy kollektív öngyilkosság

– vázolta fel a lehetőségeket beszédében az ENSZ-főtitkár. Ismételten arra szólított fel, hogy a fejlett és a fejlődő országok kössenek kollektív szolidaritási megállapodást annak érdekében, hogy véget tudjanak vetni a szénerőművek építésének és a fosszilisenergia-függőségnek, illetve hogy mindenki hozzájusson megfizethető és fenntartható energiaforrásokhoz.

Guterres kiemelte, hogy elfogadhatatlannak, botrányosnak és rombolónak tartja azt, hogy más válságok, például az ukrajnai háború a második helyre szorította vissza az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

A pillanatnyi válságok nem lehetnek kifogások arra, hogy visszaforduljunk

– hangoztatta, megjegyezve, hogy a Föld éghajlata szempontjából még mindig a pokolba vezető autópályán robogunk, és a lábunk változatlanul a gázpedálon van.

Éppen elveszítjük az életünkért folytatott küzdelmet

– mondta az ENSZ-főtitkár.

A klímacsúcs megnyitóján António Guterres kiemelten felhívta a figyelmet arra is, hogy sokkal többet kellene segíteni a legsebezhetőbb országoknak, amelyek már súlyos károkat szenvedtek el a klímaváltozás okozta szélsőséges viharok, áradások és szárazságok miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik