Nagyvilág

Karácsonyra ellehetetlenítheti a brit egészségügyet az ápolók valaha volt legnagyobb sztrájkja

A Royal College of Nursing (RCN) 106 éves története során még soha sem volt akkora sztrájk, mint amekkorára most készül az ápolók szervezete Nagy-Britanniában. A szakszervezeti tisztviselők szerint karácsony előtt indulhat az egészségügyi szektor valaha volt legnagyobb munkabeszüntetése.

A RCN a napokban hozza nyilvánosságra a múlt héten véget ért szavazás eredményét, az azonban már most kiszivárgott a brit sajtóban, hogy a tagság nagy része a bérkövetelések melletti demonstratív kiállásra szavazott.

Az RCN is azt javasolta a 300 ezres tagságnak, hogy támogassák a sztrájkot.

A brit kormány felhívást intézett az ápolónőkhöz, hogy a betegellátás biztonsága miatt fontolják meg a sztrájkot.

Pat Cullen, az RCN főtitkára szerint az ápolók óriási többsége úgy érzi, nincs jövő egy olyan szakmában, amelyet nem becsülnek meg, és amely nem kap tisztességes bánásmódot.

A sztrájk éppúgy szól a betegekért, mint az ápolónőkért. Ebben megvan az egyetértés

– mondta Cullen a BBC szerint.

Oliver Dowden kabinetminiszter azt mondta, hogy a kormánynak jól kidolgozott vészhelyzeti tervei vannak a sztrájk okozta problémák kezelésére.

A Sky News-nak nyilatkozva Dowden közölte, hogy az alapvető szolgáltatások prioritást élveznek majd, „de természetesen egy ilyen méretű sztrájknak elkerülhetetlenül lesznek kellemetlen hatásai”.

Továbbra is arra buzdítanám az ápolónőket és az egészségügyi dolgozókat, hogy álljanak ellen a sztrájk felhívásnak, még akkor is, ha arra szavaztak

– mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik