JIM WATSON / AFP
Nagyvilág

„Helytelen és téves megkérdőjelezni az Oroszországgal szembeni szankciókat”

Mindazok a nézetek, amelyek megkérdőjelezik az Oroszországgal szembeni szankciókat, tévesek és helytelenek gazdasági szempontból, és még inkább azok geopolitikai szempontból, valamint morális és etikai szempontból – nyilatkozta a Napunk.sk portálnak Ivan Miklos egykori szlovák pénzügyminiszter, aki öt évig dolgozott kormányzati tanácsadóként Ukrajnában, ma pedig a moldáviai miniszterelnök tanácsadója.

Ivan Miklos egy nemrégiben megjelent cikkében arról írt, hogy az orosz propagandistákat, akik szerint a Krím mindig orosz volt, azzal szokta leszerelni, hogy visszakérdez: és mi a helyzet Komárommal? Ezzel kapcsolatban a Napunk arról kérdezte a korábbi pénzügyminisztert, vajon Szlovákiában él-e olyan aggodalom, hogy az ország elveszítheti egyes déli területeit, hasonló módon, mint ahogy az Ukrajnával megtörténhet az orosz agresszió miatt?

Nem hiszem, hogy van ilyen közvetlen aggodalom. A Krímmel kapcsolatos érvelés abszurditását illusztráltam ezzel a példával. (…) Az egyes országok nemzetközileg elismert határai kell, hogy döntő szerepet játsszanak, és a második világháború utáni helyzetből kell kiindulnunk. (…) Oroszország Ukrajnával szembeni eszement agressziója különösen Ukrajna számára tragédia, de végső soron talán még nagyobb tragédia lesz Oroszország számára. Ugyanakkor globális jelentőséggel is bír abban az értelemben, hogy ha Oroszország érvényre juttatná az akaratát Ukrajnában, az nagyon veszélyes precedenst teremtene a nemzetközileg elismert határok erőszakos megváltoztatására

– fogalmazott Ivan Miklos.

Szerinte ezért nem is szabad felmerülnie a gondolatnak, hogy kompromisszumot kell kötni Vlagyimir Putyinnal például úgy, hogy a Krímet neki adjuk. Ha precedenst teremtenénk a határok megváltoztatásával, az növelné annak kockázatát, hogy más országok is megpróbálnák megváltoztatni a határokat, akár közvetlenül katonai agresszióval, akár más elfogadhatatlan módon – tette hozzá.

Ajánlott videó