Nagyvilág

Ijesztő földrengés volt Törökországban

Isa Terli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Isa Terli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Közepesen erős földrengés rázta meg pénteken Törökország nyugati tartományát, Izmirt, ami pánikot okozott a lakosok körében és romba döntötte egy mecset minaretjét – közölték helyi tisztviselők.

A török katasztrófavédelem (AFAD) szerint a 4,9-es erősségű rengés középpontja Izmir Buca kerületében volt, és – hely idő szerint – hajnali 3 óra 29 perckor történt.
Legalább két ember megsérült azt követően, hogy otthonát elhagyva félelmében a magasból leugrott – közölte Szulejmán Soylu belügyminiszter a Twitter közösségi oldalon.

Izmir polgármestere, Tunc Soyer azt mondta, hogy a kidőlt minareten kívül nem érkezett jelentés nagyobb károkról.

A pánikot, a félelmet és a lakosok riadalmát leszámítva nem kaptunk semmilyen negatív jelentést.

– mondta Soyer a HaberTürk televíziónak.

A földrengés napokkal azután következett be, hogy Izmir megemlékezett a 2020. október 30-án 117 ember életét követelő 6,6-es erősségű földrengés áldozatairól.
Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakran rázzák meg földmozgások. 1999-ben a Törökország északnyugati részét sújtó erős földrengéseknek mintegy 18 ezer halottjuk volt.

Nem ez volt az egyetlen földrengés. Hatos erősségű földrengés rázta meg Salvadort – közölte a közép-amerikai ország környezetvédelmi minisztere.

A föld – helyi idő szerint – csütörtök éjjel 22 óra 26 perckor mozdult meg a Csendes-óceánban, 41 kilométer mélyen, 37 kilométerre délre az ország nyugati részén lévő Playa Mizatától – áll a közleményben, amely nem tett említést áldozatokról és anyagi károkról.

Nayib Bukele elnök a Twitteren azt írta, a rengés „nem okozott károkat” az országban, a hadsereg és a rendőrség „nem jelentett semmi újat”.

A parton nincs újdonság. A fő útvonalak nem sérültek meg. A földrengés, úgy tűnik, nem okozott kárt

– tette hozzá.

A helyi média jelentései szerint a rengést az egész országban érezni lehetett, voltak, akik az éjszaka közepén menekültek ki otthonaikból.

A szomszédos Guatemalában is érezhető volt a földmozgás, a helyi hatóság nem tud sem áldozatokról, sem károkról.

Közép-Amerikában, ahol három tektonikus lemez is találkozik, nagy a földrengések veszélye.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik