Nagyvilág

Lula győzött, újra baloldali elnöke van Brazíliának

CAIO GUATELLI / AFP
CAIO GUATELLI / AFP

A szavazatok felének megszámlálásakor egy hajszállal még vezetett, végül azonban kikapott a regnáló elnök, Jair Bolsoaro a brazíliai kormányzó- és elnökválasztás második fordulójában, így a baloldalról érkező Luiz Inácio Lula da Silva lett az ország új elnöke.

A Guardian összefoglalója szerint a korábban politikai okokból bebörtönzött 77 éves Lula  99,97 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 50,9 százalékát zsebelte be, végül ha lehet, még szorosabb lett a végeredmény, az MTI tájékoztatása szerint a baloldali jelölt 50,8 százalékos eredménnyel nyerte meg a voksolást.

Az elnök választás második körére azért volt szükség, mert az október elején tartott első fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát. Akkor Lula 48,42, míg Bolsonaro 43,2 százaléknál állt meg. A második körben már az egyszerű többség is elég volt a győzelemhez.

Lula nem zöldfülűként veszi át a hatalmat az országban, az egykori gyárimunkásból lett politikus 2003 és 2011 között két négyéves periódusban már vezette Brazíliát, most harmadik ciklusára készül. Győzelme értékelésekor így fogadkozott:

215 millió brazilért fogok kormányozni, és nem csak azokért, akik rám szavaztak. Nincs kétféle brazil. Egy ország, egy nép vagyunk, egy nagyszerű nemzet

– mondta, majd ezt még megtoldotta azzal a sokat mondó üzenettel, hogy senkinek nem érdeke, hogy egy megosztott és állandó háborús helyzetben lévő országban éljen.

Az eredmények kihirdetése után több nyugati vezető is rögtön gratulált Lulának. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, Brazília népe szólott és ítéletet mondott, míg Franciaországból Emmanuel Macron úgy kommentálta az eseményeket, hogy a baloldali vezető megválasztása új fejezetet nyit Brazília történetében.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden közleményt adott ki, melyben azt mondta, nagyon várja a közös együttműködést, és rögtön aláhúzta, hogy Lula szabad, tisztességes és hiteles választások útján jutott hatalomra vasárnap éjjel. Utóbbit azért igyekezett gyorsan megtenni, mert Lula ellenfele, Bolsonaro trumpi mintára már korábban lebegtetni kezdte, hogy ellenfelei a szavazógépek maipulálásával tervezik elcsalni a választást, így komoly esély van arra is, hogy az eredmények ellenére nem fogja elfogadni a vereséget és nem adja át önszántából a hatalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik