Nagyvilág

Nagyot javított az egyesült magyar párt a szlovák megyei választásokon

A szlovák megyei választásokon a Szövetség nevű felvidéki magyar párt mintegy negyedével több képviselői mandátumot szerzett, mint elődpártjai öt évvel korábban; az önkormányzati választásokon a legtöbb polgármesteri posztot, a mandátumok csaknem felét független jelöltek szerezték meg – írta az MTI a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) által vasárnap délután közzétett hivatalos végeredményei alapján.

Bár a Szövetség által indított jelölteknek a megyeelnöki posztot sem a jelentős létszámú magyar lakossággal rendelkező nagyszombati, sem pedig a nyitrai megyében nem sikerült elnyerniük, jelöltjeik megszerezték az öt évvel ezelőtt elnyert voksok mintegy dupláját. A tavaly egységesült felvidéki magyar párt a megyei választásokon 54 megyei képviselői helyet szerzett, ami mintegy negyedével több a párt elődpártjai által öt évvel korábban szerzett 42 mandátumnál, és ennek eredményeként a nyitrai, illetve a nagyszombati megyékben a legnagyobb képviselői frakciót a magyar párt adja.

A szlovákiai pártok közül a magyar párt lett az, amely a legtöbb önállóan indított képviselőjelöltet juttatta be a megyei képviselőtestületekbe: a megyei választásokon a Szövetség jelöltjeire több mint félmillióan szavaztak, miközben az egy évvel ezelőtti népszámláláson 422 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek.

A Szövetség az önkormányzati választásokon is több polgármesteri posztot szerzett, mint elődpártjai négy évvel korábban. A Szövetség a mostani önkormányzati választásokon 330 településen indított polgármester-jelöltet, és 248 településen nyert, ami mintegy tíz százalékkal több mint az elődpártjai által 2018-ban megszerzett 220 polgármesteri hely.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a ma7.sk felvidéki magyar hírportálnak nyilatkozva sikernek és a vártnál is jobbnak minősítette az eredményt, és köszönetet mondott a választóknak, hogy segítettek megtartani és megerősíteni a felvidéki magyar közösség bástyáit.

A szlovákiai önkormányzati választásokon országosan a legtöbb polgármesteri posztot, a mandátumok 46 százalékát független jelöltek szerezték meg, a pártjelöltként indulók közül a legtöbb polgármesteri posztot – a tisztségek 9 százalékát – a Peter Pelegrini által vezetett Hang (Hlas) jelöltjei szerezték meg. Pelegrini a legnagyobb ellenzéki pártból, az Irányból (Smer-SD) lépett ki.

A nyolc szlovákiai megye székhelyeinek többségében a regnáló polgármesterek erősítették meg posztjaikat. Hasonlóképpen Pozsonyban, ahol a liberális hármas koalíció által indított Matús Vallo lett a régi-új polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik