Nagyvilág

Százan haltak meg a szomáliai robbantásokban

MTI / EPA / Szaid Juszuf Varszame
MTI / EPA / Szaid Juszuf Varszame
A terrorakciókért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton Szomália fővárosában, Mogadishuban. Az áldozatok száma százra nőtt, háromszázan megsérültek, jelentette az MTI. A támadás aznap történt, amikor az elnök, a miniszterelnök és más magas rangú vezetők arról tanácskoztak, hogyan lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, főleg az al-Shabaab terrorszervezet ellen, amely ellen a kormány új offenzívát indított.

Beszámolók szerint az első robbanás az oktatási minisztérium épületénél történt, a második pokolgépet ebédidőben, egy zsúfolt étterem közelében hozták működésbe. A Shabelle szomáliai hírportál arról számolt be, hogy a halottak között van a fővárosi rendőrség vezetője és egy neves újságíró is. A portál szerint Katar, Törökország és Etiópia légitársaságai támadásoktól tartva törölték Mogadishuba tartó járataikat.

A terorrakciót még egyetlen szervezet sem vállalta, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab több mint egy évtizede harcol a jelenlegi kormány megbuktatásáért, az iszlám törvénykezésen alapuló uralma bevezetéséért és gyakran támad a fővárosban lévő célpontokat. Az iszlamisták 2015-ben már megostromolták az oktatási minisztériumot. A szombati támadás egy olyan csomópontnál történt, ahol az al-Shabaab által 2017-ben elkövetett robbantás több mint ötszáz embert ölt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik